SOUTĚŽ: Svůdkyně, světice a agentky s povolením zabíjet. Vyhrajte knihu o biblických ženách

Mnohé z toho, co se o Bibli po staletí traduje, nemá oporu v původním textu. Dokonce ani Adam s Evou nemuseli být prvními lidmi – a osudný plod, který ze stromu poznání utrhli, možná vůbec nebyl jablkem. Jaké příběhy skrývají biblické postavy jako Salome, Máří Magdaléna nebo Ester? A jaké místo má v Bibli tajemná Lilith? To všechno odhalují knižní Hebrejky, o které si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Bible Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyhrajte knihu Hebrejky od Jana Fingerlanda

Vyhrajte knihu Hebrejky od Jana Fingerlanda | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

Nová kniha publicisty a politologa Jana Fingerlanda nechce být jen dalším vyprávěním o osudech biblických žen. Místo toho zkoumá, jak tyto příběhy v průběhu staletí chápali rabíni, křesťanští teologové nebo různé sekty, jejichž interpretace byly časem potlačeny nebo zapomenuty.

„Sám jsem si chtěl při psaní spoustu věcí ujasnit. Nejenom o konkrétních ženských postavách, ale taky o tom, jak lze Bibli číst mimonábožensky,“ přiblížil Fingerland svůj přístup k Bibli v pořadu Hergot! na Radiu Wave.

V Hebrejkách se ptá, co mohou interpretaci náboženských textů dodat novodobé obory, jako je antropologie, lingvistika nebo psychoanalýza, a co z původního obsahu skrývají, nebo přinejmenším rozmělňují novodobé překlady. Ukazuje také, jak biblické ženy zachytili malíři, filmaři, nebo spisovatelé. Často přitom dochází k nečekaným závěrům.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Jan Fingerland studoval politologii, filozofii a židovská studia v Praze, anglickém Yorku, ve Stockholmu a v Jeruzalémě. V současné době působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus. Zabývá se kulturou, náboženstvím a politikou Blízkého východu – a také Biblí, kterou pojímá jako literární dílo či kulturně historický dokument.

Je autorem populárního podcastu Předvařená bible, který vzniká ve spolupráci s Jewish Community Center Prague a nabízí čtení posvátných příběhů nenáboženským způsobem. Jeho knihu Hebrejky – Biblické matky, démonky, královny i milenky vydalo nakladatelství Pražské příběhy.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Hebrejky, napište nám až do tohoto pátku 20. ledna do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak zní jméno židovské princezny, která si podle Nového zákona vyžádala hlavu Jana Křtitele?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme