SOUTĚŽ: Peklo je prázdné, ďáblové jsou mezi námi. Vyhrajte komiksovou úvahu o zločinu a trestu

Dá se vůbec přemýšlet o trestu smrti, když před vámi stojí jeden z nejstrašnějších katů v dějinách? Na toto téma přemítají autoři nové francouzské komiksové knihy, která zavádí čtenáře na samotný okraj pekla jménem šoa. O Peklo je prázdné, ďáblové jsou mezi námi si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Jeruzalém Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komiks zavádí čtenáře na okraj pekla jménem šoa

Komiks zavádí čtenáře na okraj pekla jménem šoa | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

„V blízkosti Tel Avivu sedí v malé vězeňské cele bez oken vychrtlý, téměř holohlavý muž. Před očima těžce ozbrojených stráží popisuje stránku za stránkou. Je to doznání hromadného vraha šesti milionů Židů,“ popisuje archivní rozhlasový dokument z 22. března 1961. 

„Eichmann se bude muset zodpovídat ze čtyř zločinů vůči židovskému národu: z vražd páchaných v koncentračních táborech při hromadných popravách a v následku nucených prací, ze založení ghett, z deportací, z nucených sterilizací,“ vypočítává obvinění ministerský předseda státu Izrael David Ben Gurion.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Dále z osmi zločinů proti lidskosti: z těch páchaných na židovském obyvatelstvu v okupovaných zemích, z perzekuce židů z nacionálních, rasových, politických a náboženských důvodů, z jejich masové likvidace a také deportací civilních osob v Polsku a na Slovensku, z deportací cikánského etnika a také z vraždy dětí z vesnice Lidice,“ dodává v knize Ben Gurion. „Dále z členství ve třech zločineckých organizacích, totiž v SS, SD a v gestapu.“

O zhruba dva týdny později začíná v Jeruzalémě s Adolfem Eichmannem soudní proces. Referovat o něm má francouzská novinářka, kterou doprovází izraelský kolega. K nim se přidává Hannah Arendtová, třetí hlas komentující tuto významnou historickou událost.

Jak se ale dá potrestat někdo, kdo spáchal nevýslovné zločiny? Je trest smrti přiměřený? Napraví něco? A má vůbec smysl tváří v tvář šesti milionům mrtvých a masovému vyhlazování?

Vyhrajte komiks Peklo je prázdné, ďáblové jsou mezi námi | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

Mladý izraelský stát v roce 1954 odvážně zrušil hrdelní trest za zločiny spadající pod trestní zákoník. Při tomto rozhodnutí se opíral o judaismus, což je abolicionistické náboženství už z podstaty. Avšak existuje i u trestu smrti nějaká výjimka?

Komiksový román Peklo je prázdné, ďáblové jsou mezi námi nakreslil Malo Kerfriden podle scénáře Marie Bardiaux-Vaïente. V českém překladu Richarda Podaného ho vydalo nakladatelství Argo.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 komiksových knih Peklo je prázdné, ďáblové jsou mezi námi, napište nám až do tohoto pátku 7. října do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje bývalý agent izraelské rozvědky Mosad, který jako speciální host podcastu Vinohradská 12 odvyprávěl příběh únosu Adolfa Eichmanna do Izraele?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme