Začíná bourání vepřína v místech koncentračního tábora v Letech. Demolice vyjde na 10 milionu korun

V Letech u Písku začne v pondělí firma bourat první budovy bývalého areálu vepřína, který stál v místě, kde byl za druhé světové války romský koncentrační tábor. Demolice potrvá do konce roku. Náklady na bourání jsou 10,2 milionu Kč. V místě vznikne Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách za víc než 100 milionů korun, jehož první část s návštěvnickým centrem bude přístupná příští rok. Vyplývá to z informací Muzea romské kultury.

Tento článek je více než rok starý.

Lety Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vepřín Lety u Písku

Cena za demolici bez daně je 8,5 milionu korun, s DPH pak 10,2 milionu Kč | Foto: Marek Podhora/MAFRA | Zdroj: Profimedia

Zakázku na bourání získala společnost AWT Rekultivace. Demolice začala symbolicky již 22. července, když politici a další přítomní odebrali z hromádky betonové kvádříky, které symbolizovaly jednu z budov.

Romský aktivista Čeněk Růžička a několik dalších pak s krumpáči a kladivy několik minut bušili do stěny jedné z hal. V pátek si mohli lidé naposledy areál vepřína prohlédnout.

Začíná demolice vepřína v Letech. ‚Bojovalo se o to 30 let,‘ říká ředitelka Muzea romské kultury

Číst článek

Náklady na demolici odhadl stát původně na 110 milionů korun, které vyčlenil. Bourání nakonec ale vyjde jen na deset milionů korun. Firmy, které se soutěže zúčastnily, mají zájem o materiál; kov nebo kamení z budov, řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Cena za demolici bez daně je 8,5 milionu korun, s DPH pak 10,2 milionu Kč. Vyplývá to z informací v registru smluv. Peníze ušetřené za bourání použije stát na budování památníku. Na stavbu přispějí i norské fondy.

V místě byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. V 70. letech minulého století tam vznikl vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil za 450 milionů od firmy Agpi, která tam měla 13.000 prasat. Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes 500 skončilo v koncentračním táboře v Osvětimi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme