Sledujte, než to smažou. HBO Max ze své nabídky stahuje původní seriály, zkusí je udat jinde

Odběratelé streamovacích platforem si zvykli, že všechno – a zejména původní produkce – zůstává v nabídce placené videotéky „navěky“. Kroky americké společnosti Warner Bros. Discovery, která provozuje službu HBO Max, ale ukazují, jak rychle mohou uživatelé o své jistoty přijít. A spolu s nimi i o přístup ke svému oblíbenému seriálu.

Tento článek je více než rok starý.

Online Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

James Marsden a Evan Rachel Wood v dystopickém seriálu Westworld

James Marsden a Evan Rachel Wood v dystopickém seriálu Westworld | Zdroj: HBO Europe

V květnu prodloužena o druhou sezonu, v prosinci zrušena. A to včetně v té době už víceméně dotočené druhé sezony. Takový osud potkal Minx, americký komediální seriál zachycující příběh vzniku prvního ženského erotického magazínu v prostředí Los Angeles 70. let minulého století.

Premiéru měl letos v březnu a dočkal se spíše pozitivního přijetí kritiky i veřejnosti. I přesto ale dopadl podobně jako řada dalších, v zájmu diváků méně úspěšných titulů z původní produkce HBO a HBO Max. A brzo už si ani první řadu Minx ve videotéce nepustíte.

TITULY, KTERÉ BUDOU STAŽENY Z HBO MAX

  • Westworld (1. – 4. série)
  • Nevers (1. série)
  • Raised by Wolves (1. a 2. série)
  • FBOY Island (1. a 2. série)
  • Legendary (1. – 3. série)
  • Hledá se Magic Mike (1. série)
  • Head of the Class (1. série)
  • The Time Traveler's Wife (1. série)
  • Gordita Chronicles (1. série)
  • Love Life (1. a 2. série)
  • Made for Love (1. a 2. série)
  • The Garcias (1. série)
  • Minx (1. a 2. série)

Představa HBO Max jako výkladní skříně studií Warner Bros., DC a HBO se tak začíná postupně bortit. Nebo jak nečekané oznámení glosoval na twitteru novinář Matthew Perpetua: „Zatímco hlavním lákadlem (konkurenčního) Disney+ je přístup ke katalogu a jen trochu nové tvorby navrch, HBO se v rámci svých služeb rozhodla představit strach, že katalog může náhodně zmizet.“

Mluvčí HBO Max Pavla Brožková pro server iROZHLAS.cz potvrdila, že stahovaní titulů souvisí s výraznými úsporami a strategickými změnami, ke kterým WarnerMedia přistoupila po letošním sloučení s firmou Discovery.

„Společnost se nedávno rozhodla licencovat některé původní pořady HBO a HBO Max třetím stranám v rámci služby FAST, aby se staly součástí balíčkové nabídky. V rámci příprav na tento přechod budou vybrané seriály v nejbližších dnech vyřazeny ze streamovací platformy HBO Max,“ uvedla Brožková s tím, že Warner Bros. Discovery „pokračuje ve strategickém vyhodnocování, jak navýšit počet předplatitelů a monetizovat vlastní obsah“.

Zjednodušeně řečeno, společnost se pokusí udat svou původní produkci jinde. Týká se to mimo jiných (seznam stahovaných seriálů najdete v boxu) i dystopické sci-fi série Westworld, která během premiéry své první řady v roce 2016 patřila s rozpočtem převyšujícím 100 milionů dolarů k nejdražším projektům HBO. Postupem čtyř sérií se ale její sledovanost z odhadovaných 12 milionů diváků snížila na třetinu.

České filmy na jedné adrese. Nová videotéka aspiruje na ‚dvojku‘ domácího sledování

Číst článek

Držet ve své nabídce tituly, které nevzbuzují větší zájem odběratelů, se už prostě Warner Bros. Discovery nevyplatí. Jak totiž vysvětluje CNN, s uvedením obsahu na streamovací platformě se váží i dodatečné honoráře tvůrcům – a takové poplatky se rychle vrší. HBO Max může podle informací serveru na odstranění vybraných seriálů ušetřit více než 100 milionů dolarů ročně.

Terapie i Pustina zůstávají

Společnost už v létě oznámila, že přestane produkovat původní pořady v severských zemích, Nizozemsku, Turecku a ve střední Evropě. Natáčení bylo zrušeno s okamžitou platností, dokončeny tak měly být pouze roztočené projekty.

Přímo se to dotklo i české a slovenské tvorby. Jak napsal server Aktuálně.cz, HBO Max z nabídky stáhl třeba špionskou minisérii Bez vědomí nebo gastrocestopis Spolu & hladoví. Uvedení v rámci platformy se už nedočká nová slovenská série Víťaz v režii Jana Hřebejka, která v té době byla v postprodukci.

Nejnovější vlna odstraňování originální produkce se podle vyjádření pro server iROZHLAS.cz lokální tvorby dál nedotkne. „Terapie i Pustina na HBO Max zůstávají,“ uvedla s odkazem na oceňované dramatické tituly mluvčí Brožková.

Videotéka HBO Max je v Česku dostupná od března letošního roku. Kromě ní jsou do češtiny lokalizované ještě zahraniční SVOD platformy Netflix, Prime Video, Disney+ a Apple TV+. Z tuzemských platforem patří k těm největším Voyo a KVIFF.TV.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme