Kryštof Hádek o Standovi ze seriálu Volha: Je to otisk doby ukázaný na prevítovi, který se chce obohatit

V pětidílném seriálu České televize Volha hraje Kryštof Hádek hlavní postavu, antihrdinu Standu Pekárka. „Dobovky mám rád jako herec i jako divák. Vybavení panelákových bytů si pamatuji od babičky. To na vás podvědomě dýchne,“ vzpomíná. K nostalgii ale přistupuje opatrně. „To je neduh některých generací, že lidé tvrdí, že se měli líp. Ale oni se měli líp, protože byli mladší. Bylo to věkem, ne tou dobou a režimem,“ soudí Hádek.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kryštof Hádek

Kryštof Hádek | Foto: Elena Horálková

Seriál Volha má podtitul Velký příběh malého práskače a sleduje postavu, kterou hraje Hádek, jak proplouvá normalizací v autoprovozu Československé televize. „Jsem rád, že seriál rezonuje napříč všemi vrstvami společnosti. Je dobře, že to vzbudilo diskusi,“ těší Hádka ohlasy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Host: herec Kryštof Hádek. Moderuje Tereza Kostková

Předlohou pro minisérii byla kniha Karla Hynieho, televizního produkčního, který strávil v televizi přes 30 let. „Je to otisk doby ukázaný na prevítovi, který se chce za každou cenu obohatit,“ shrnuje Hádek v pořadu Blízká setkání na Dvojce.

Jeho postava je antihrdinou. „Obvykle je divákovi servírovaná v hlavní roli kladná postava. Tady ne. Inteligence Standy Pekárka není taková, aby se mohl charakterově vyvinout. Ostatní postavy se na pozadí událostí ale hodně mění, což mi přijde nejzajímavější,“ přiznává herec.

Kryštof Hájek v seriálu Volha | Zdroj: Česká televize

Přesto není Standa Pekárek jenom nesympatický, uznává Hádek:

„Ve střižně se to pak snažil režisér Honza Pachl vybalancovat, aby nebyl Pekárek úplně nepříjemný. Protože přece jenom koukat na někoho, kdo je vám víceméně odporný, není úplná zábava.“

„Moje postava zešediví, vypelichá a ztloustne. Ze Standy Pekárka se stane devadesátkový taxikář z Václaváku.“

Seriál obsáhne 20 let. To kladlo zvýšené nároky na maskéry. „Moje postava zešediví, vypelichá a ztloustne. Ze Standy Pekárka se stane takový devadesátkový taxikář z Václaváku,“ glosuje herec.

Při natáčení minisérie řídil hned několik historických aut. „Asi tři nebo čtyři. Oproti dnešním autům je to obrovský rozdíl. Tak třeba ta auta byla tehdy velkorysá, bezpečnostní prvky samozřejmě nebyly. A nebyly posilovače, takže se člověk opravdu namakal, když musel otáčet volantem,“ dodává Hádek.

Poslechněte si celý rozhovor, audio je nahoře v článku.

Tereza Kostková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme