Obří projekce, hudba i kadidlo. Paříž otvírá výstavu českého malíře Muchy

Paříž zahajuje dlouho očekávanou výstavu o českém malíři Alfonsi Muchovi s názvem Věčný Mucha. Obří projekce, 3D animace a hudba vtáhnou návštěvníky do Paříže na přelomu 19. a 20. století. Budou se plavit po Seině a podívají se na Světovou výstavu. Díky moderním technologiím ožívají i ženy z Muchových reklamních plakátů.

Tento článek je více než rok starý.

Od stálého zpravodaje Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Muchovy reklamní letáky lákaly pozornost na krásné ženské obličeje a jejich výrazy. Lehce pootevřená ústa, zanícený pohled, to všechno lidi zajímá. Mucha prvoplánově neukazoval výrobek, ale vzbudil divákovu představivost,“ popisuje pro Radiožurnál Tomoko Satoová, kurátorka výstavy v pařížském centru umění Grand Palais immersif.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vydejte se na výstavu Alfonse Muchy v Paříži. Na místě natáčel zpravodaj Martin Balucha

Mucha na přelomu 19. a 20. století vytvořil desítky reklamních plakátů na rolovací cigaretové papírky, čokoládu, dětskou výživu nebo třeba na šampaňské.

Mucha v Paříži uspěl ale hlavně díky divadelnímu plakátu pro oblíbenou herečku Sarah Bernhardtovou.

„Když ten plakát poprvé uviděla, tak Alfonsovi řekla, že ji udělal nesmrtelnou,“ přibližuje Marcus Mucha, pravnuk Alfonse Muchy.

Výstava působí na všechny smysly. Lidé si mohou přičichnout ke kadidlu, což byla oblíbená vůně Alfonse Muchy, nebo třeba k parfému, který v roce 1900 získala Bernhardtová od významného francouzského parfémáře Jacquese Guairlaina. „Parfémy zprostředkovávají vůně oblíbených Alfonsových květin z Moravy,“ vysvětluje Marcus Mucha.

Je přesvědčen, že dílo jeho pradědečka mění umělecký svět i víc než osmdesát let po jeho smrti. „Hodně lidí po celém světě vidí něco na díle Alfonse Muchy, které mluví k jejich srdci,“ doplňuje.

„Hodně lidí po celém světě vidí něco na díle Alfonse Muchy, které mluví k jejich srdci,“ míní Marcus Mucha, pravnuk Alfonse Muchy | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Návštěvníci výstavy se díky dobovým fotografiím můžou ze Seiny dívat na nábřeží z roku 1900, tedy ze stejného roku, jako byla Světová výstava.

Alfons Mucha je globální značka. Dá se zpeněžit v kultuře, prodává národní mytologii, říká teoretička

Číst článek

„Ukazujeme také pavilon Bosny a Hercegoviny, na kterém se přímo podílel Alfons Mucha. Tohle všechno bylo možné díky moderním technologiím,“ upřesňuje Roei Amit, ředitel pařížského centra Umění Grand Palais Immersif.

Podle něj je český malíř ve Francii stále velmi známý. „Možná ještě známější je ale jeho styl. Jeho umění je součástí veřejného prostoru. Stačí, když se podíváte na současné stanice pařížského metra,“ uzavírá Amit.

Očekává, že výstava, která zůstane otevřená do začátku listopadu, každý den přiláká stovky návštěvníků.

Výstava Alfonse Muchy v Paříži nazvaná Věčný Mucha | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme