V aukci se prodal Kupkův obraz Bílý Kůň. Dílo inspirované Bretaní se vydražilo za 42 milionů korun

Obraz Františka Kupky s názvem Bílý kůň z roku 1909 se na aukci v Praze prodal za 42 milionu korun včetně aukční přirážky. Jeho vyvolávací cena byla 25 milionů korun. Obraz pochází z doby, kdy se průkopník abstrakce vydával na cestu k nefigurativnímu malířství. Kupkova díla z jeho abstraktního období dosahují na trhu mnohem vyšších cen.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý kůň je inspirován malířovými pobyty v Bretani

Bílý kůň je inspirován malířovými pobyty v Bretani | Zdroj: Galerie Kodl

Jeho nejdražším dílem prodaným v tuzemské aukci je tak obraz Divertimento II, jenž se v roce 2020 prodal za 90,24 milionu korun. Rekord tuzemských aukcí drží od letošního jara obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911, který se prodal za 123,6 milionu korun.

Rekord českých aukčních síní. Kubištův obraz Staropražský motiv se prodal za 123 milionů korun

Číst článek

Kupkův Bílý kůň je inspirován malířovými pobyty v Bretani. Pobřeží, moře a skály ho inspirovaly k některým pracím z počátku století, třeba ke známým dílům Balada (Radosti života, 1901) nebo Vlna (1902).

Obraz Bílý kůň je dokladem toho, jak Kupka na rozdíl od řady světových malířů, kterým to trvalo velkou část tvůrčího života, dokázal za necelou dekádu urazit dlouhou cestu od symbolistického tvarosloví s kořeny v akademickém školení až ke zcela abstraktní malbě. Svá nejslavnější abstraktní díla namaloval jen několik let po nabízeném obraze.

Dvě stovky děl

V nedělní aukci Galerie Kodl v Praze na Žofíně se dražilo přes dvě stovky děl, prodala se jich drtivá většina a padlo na ni několik autorských rekordů.

Mezi nejdráže prodaná patřil také obraz Bohumila Kubišty Zátiší s citróny, který se prodal za 23,52 milionu korun včetně aukční přirážky. Jeho vyvolávací cena byla 18 milionů korun.

Za 13,92 milionu korun se prodal obraz Zátiší s lampami nedávného jubilanta Theodora Pištěka, na konečnou cenu včetně přirážky se vyšplhal z vyvolávací ceny pět milionů korun. Devadesátiletý Pištěk drží rekord v aukčním prodeji díla žijícího autora z České republiky.

Na českých aukcích se za posledních deset let nejvíce prodával Kintera. Po něm Díaz a Pasta Oner

Číst článek

Vytvořil ho jeho obraz Adieu, Guy Moll prodaný za více než 25 milionů korun včetně aukční přirážky.

Cenové rekordy

Za 10,8 milionu korun včetně aukční přirážky se prodal obraz Linie č. 148 Zdeňka Sýkory z roku 1998. Za 12 milionů korun, tedy za 14,4 milionu korun včetně aukční přirážky se vydražil obraz Antonína Procházky Kytice ve džbánu vyvolávaný za šest milionů korun. Dosažená cena je autorským rekordem Procházky na českých aukcích.

Za stejnou cenu, tedy 14,4 milionu korun četně přirážky, se prodal obraz Mikuláše Medka Anděl zlých ptáků I. Jeho autorský rekord je ale čtyřikrát vyšší, obraz nazvaný Akce I (Vajíčko) se před třemi lety prodal za 57 milionů korun včetně přirážky.

Obraz malířky Toyen se prodal za 35 milionů. Podobná díla jsou dnes na trhu téměř nedostupná

Číst článek

V novém autorském rekordu se vydražil obraz Zdeňka Sklenáře Červánky vyvolávaný za čtyři miliony korun a prodaný za 9,12 milionu korun včetně aukční přirážky.

Čtyřnásobně vzrostla cena obrazu Vojtěcha Hynaise Portrét Suzanne Valadonové, který se vyvolával za 500 tisíc korun a prodal se za 1,8 milionu korun, s aukční přirážkou kupec zaplatí 2,16 milionu korun.

Z vyvolávací ceny 300 tisíc korun na konečné dva miliony korun na sále a 2,4 miliony korun pro kupce vyrostla cena obrazu Františka Kavána Příčná rokle v Mokrsku, který se stal také autorským cenovým rekordem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme