Banksyho napůl skartovaný obraz se prodal za více než půl miliardy korun. Odhad překonal trojnásobně

Za 18,5 milionu liber (přes půl miliardy korun) se ve čtvrtek v Londýně prodalo dílo britského streetartového umělce Banksyho, které se před třemi lety během aukce samo z poloviny skartovalo. Londýnská aukční síň Sotheby's odhadovala, že cena dosáhne šesti milionů liber (177,6 milionu korun). Více než trojnásobná konečná částka se stala nejvyšší, za kterou se kdy Banksyho dílo prodalo, napsala agentura AP.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nově vzniklé dílo zobrazující holčičku, která se natahuje po balónku ve tvaru srdce, dostalo název Láska je v koši

Nově vzniklé dílo zobrazující holčičku, která se natahuje po balónku ve tvaru srdce, dostalo název Láska je v koši | Foto: Tom Nicholson | Zdroj: Reuters

Obraz původně známý jako Dívka s balónkem Sotheby's nabídla poprvé v říjnu 2018, kdy se vydražil se za více než milion liber (29 milionů korun).

Skartovačka ukrytá v rámu se spustila ve chvíli, kdy anonymní evropský zájemce učinil nejvyšší nabídku, a z poloviny plátna tak zůstaly jen cáry. Nově vzniklé dílo zobrazující holčičku, která se natahuje po balónku ve tvaru srdce, dostalo název Láska je v koši.

Banksy se zapojil do kampaně za záchranu věznice v Readingu. Vytvořil obraz prchajícího Oscara Wildea

Číst článek

Banksy, který pečlivě tají svou identitu, začal svou kariéru sprejováním graffiti na budovy v anglickém Bristolu. Nyní je z něj jeden z nejznámějších umělců světa, za více než milionovou částku se prodalo několik jeho děl.

Dosavadní rekord 16,8 milionu liber si letos v březnu vysloužilo graffiti vzdávající hold britským pracovníkům ve zdravotnictví, které původně nasprejoval na stěnu nemocnice.

Dívka s balónkem se také poprvé objevila nasprejovaná na zdi, a to ve východním Londýně v roce 2002. Od té doby byla nespočetněkrát reprodukovaná a stala se jedním z Banksyho nejznámějších děl. Následně skartovaný dražený sprej na plátně pocházel z roku 2006.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme