Rekordní vyvolávací cena 200 milionů odradila. Kokoschkův obraz Žena a otrok se v aukci neprodal

V pavilonu Expo 58 na pražské Letné se dražil obraz Žena a otrok od rakouského malíře Oskara Kokoschky. Pořádající aukční síň dílo původně nabízela na tuzemské poměry za rekordní cenu 200 milionů korun. Obraz se nakonec ale neprodal.

Praha (Aktualizováno: 20:14 19. 3. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

profimedia-075732574_230319-182219_kth.jpg

V Praze se dražil nejdražší obraz v historii českých aukcí | Zdroj: Profimedia

Dvojici postav Kokoschka vyobrazil technikou olej na plátně. Obraz má přibližně metr čtvereční a podle aukční síně Adolf Loos Apartement and Gallery na něm má být kromě Kokoschkovy múzy Almy Mahlerové i sám malíř.

Rakouský deník Der Standard ale nedávno napsal, že možná jde o jiné osoby, a sice o Kokoschkovy přátele z Drážďan. Nejasná je podle deníku i vlastnická historie obrazu. Ve 40. letech minulého století ho německý majitel musel z politických důvodu zanechat v Československu a jeho dědici si na malbu činí narok.

Aukční síň tento článek ale označila za nepravdivý a deník hodlá žalovat. Podle ní teď malbu vlastní soukromý majitel, který ji koupil od pražské Galerie Zlatá Husa. Právě článek deníku Der Standard považuje ředitel síně Vladimír Lekeš za příčinu toho, proč se obraz nakonec neprodal.

Daniela Tollingerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme