Liberecká galerie vystavuje obří instalaci bratří Stolínů. Zabrala celou bývalou bazénovou halu

Obří instalaci sochaře Jana a architekta Petra Stolínových mohou vidět návštěvníci liberecké Oblastní galerie. Bílá geometrická stavba z polystyrenových kvádrů, umístěná uprostřed bazénové haly, je 7 metrů široká, 16 metrů dlouhá a na výšku má 6 metrů. Objekt také zahaluje umělá mlha, vše je doplněné světlem a výraznými zvuky.

Liberec Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„V našich instalacích vkládáme do prostorů různé objekty nebo další prostory. Prostor se snažíme přetvořit tak, aby divák při vstupu do notoricky známých prostorů cítí, že je někde úplně jinde a zažívá jinou situaci,“ popisuje jeden z autorů Petr Stolín.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z výstavy Index 2 bratrů Stolínových v liberecké Oblastní galerii

„Návštěvník si opravdu může z této instalace odnést, jakýkoliv zážitek potřebuje. Samozřejmě, jako každou výstavu, i tuto doprovází texty, které se nějakým způsobem snaží vysvětlit a přiblížit záměr umělců,“ uvedla kurátorka Johana Kabíčková, podle které má dílo přimět návštěvníky, aby známý prostor vnímali a prožili jinak.

Instalace autoři stavěli čtyři dni, materiál do galerie přivezly tři kamiony. Výstava s názvem Index 2 potrvá v Oblastní galerii v Liberci do začátku května 2023.

Tomáš Mařas, reČRoL Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme