Návrat nepřipadá v úvahu. Galerie odmítá splnit Putinův slib a vydat klášteru vzácnou ikonu

Moskevská Treťjakovská galerie odmítla pravoslavné církvi vrátit vzácnou ikonu svaté Trojice z 15. století. Minulý týden navrácení uměleckého díla představitelům církve slíbil prezident Vladimir Putin, podle kurátorů a odborníků to ale možné není, a to především kvůli velmi špatnému stavu, ve kterém křehká ikona aktuálně je, a kvůli velmi specifickým podmínkám, ve kterých je třeba ji uchovávat.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ikona svaté Trojice od Andreje Rubleva

ikona svaté Trojice od Andreje Rubleva | Zdroj: Treťjakovská galerie

Nejslavnější dílo malíře Andreje Rubleva má velkou náboženskou i uměleckou hodnotu. Do Treťjakovské galerie ji v roce 1929 věnovaly sovětské úřady a od té doby ji opustila jen v několika výjimečných případech. Do bezpečí ji například „evakuovali“ během druhé světové války.

Británie odmítá vrátit Etiopii ostatky zajatého prince. Oblíbenec královny Viktorie je pohřbený u Alžběty II.

Číst článek

Ikona svaté Trojice, která vyobrazuje tři anděly před návštěvou proroka Abraháma, by se měla vrátit do lávry, tedy pravoslavného kláštera, ve městě Sergijev Posad nedaleko Moskvy, pro který ji Rublev ve středověku namaloval.

Vzrůstající vliv církve

Trojicko-sergijivská lávra je považována za jakési centrum ruské pravoslavné církve. Příslib návratu ikony z úst Vladimira Putina podle opozičních novinářů kromě jiného ukazuje na rostoucí vliv, jaký pravoslavná církev v Rusku – a hlavně v Kremlu – získává.

Vrácení ikony má být totiž také jakýsi symbol díků za to, že nejvyšší představitel církve, patriarcha Kirill aktivně podporuje ruskou invazi na Ukrajinu a Vladimira Putina.

Patriarcha Kirill pronesl velikonoční poselství. Ruskou invazi označil za postavení se ‚vládcům temnot‘

Číst článek

Neodkladná restaurace

Galerie nechce ikonu vydat především proto, že právě prochází neodkladnou restaurací. Poškodit ji měl další z ojedinělých přesunů, loňský převoz právě do Trojicko-sergijivská lávry při příležitosti náboženských oslav. Restaurátoři po návratu ikony do galerie objevili přes šedesát „výrazných poškození“.

V klášteře pro její vystavení a uchování nebyly a stále nejsou adekvátní podmínky. Patriarcha Kirill proto určil, že dokud nebude vybudován speciální prostor, bude ikona rok vystavena v moskevské katedrále Krista Spasitele. Ani s tím ale historici a restaurátoři nesouhlasí.

Jinakost Ruska vzbuzuje žárlivost a závist, změnit se ale nemůžeme, hájil Kreml patriarcha Kirill

Číst článek

Církev se ale nicméně nevzdává a s Treťjakovskou galerií o návratu ikony dál jedná.

Opoziční novináři v této souvislosti upozorňují i na to, že řada vysokých představitelů Putinova režimu i pravoslavné církve údajně věří, že ruským vojákům může její návrat „domů“ přinést vítězství, a proto jsou snahy o přesun uměleckého díla do Trojicko-sergijivské lávry tak naléhavé.

Nela Vejvodová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme