Autor třicetitunové Slezské orlice přišel o veškeré sochařské náčiní. Ukradli i památeční dláta po dědovi

Nečekaný zvrat provází vznik Slezské orlice pro památník v Orlové. Příběh sousoší jsme sledovali dva roky a teď vám ho přinášíme v časosběrném seriálu. Naše reportérka byla u toho, když se práce na soše musely zastavit. Autora pětimetrové kopie, která má zaplnit desítky let prázdné místo na pomníku Sedmidenní války, totiž okradli.

SLEZSKÁ ORLICE Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krádež zkomplikovala sochařské práce na Slezské orlici

Krádež zkomplikovala sochařské práce na Slezské orlici | Foto: Andrea Brtníková | Zdroj: Český rozhlas

Sochař přišel o veškeré náčiní, brusky a dláta za půl milionu korun. Bez potřebného vybavení nemohl Martin Chmelař pokračovat na dokončení třicetitunové kamenné sochy v takovém tempu, jak by chtěl. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si další díl seriálu Slezská orlice

Cestu, která vede do areálu, kde má Chmelař sochařskou dílnu, přehrazuje mohutná závora.

„Zámek přeřezali a tím si závěru otevřeli. Když jsem přišel a viděl to, nevěřil jsem tomu. Myslel jsem si, že se mi to zdá. Pak jsem si uvědomil, že jsem přišel o všechno a že nemůžu pokračovat. Nejhorší bylo, že se v tu chvíli práce zastavily,“ popisuje krádež Chmelař.

Zloději přeřízli panty samotných dveří dřevěné boudy, která tvoří jeho zázemí. Co všechno vzali?

Zloději ukradli Martinovi Chmelařovi veškeré sochařské náčiní | Foto: Andrea Brtníková | Zdroj: Český rozhlas

Když jsem sem přijel, tak v prostoru kromě stolku nebylo nic. To, co hlavně vzali, byla dvojice kompresorů, různé elektrické nářadí, flexy, řezné kotouče a vzduchotechniku, hadice, pneumatické nářadí, sbíječky, měřidla,“ vypočítává ztrátu. 

Nenahraditelné dědictví

„To bylo všechno tady, aby kdykoli člověk cokoli potřeboval, tak aby to měl při ruce. S tím pocitem, že mám vše zdárně zabezpečené. A holt prostě se to takto vyvedlo. Byly tady i věci, kterých si nejvíc vážím, což byla kovaná dláta,“ přiznává.

Sochaře asi nejvíc zabolelo, když ze skříňky, která je hned u dveří, zmizela památeční vzácná dláta, která zdědil po svých příbuzných. Těch si vážil a ty jsou podle něj už nenahraditelná.

Pětimetrová kopie Slezské orlice bude po desítkách let znovu součástí památníku sedmidenní války v Orlové

Číst článek

Určitě. A hlavně to byla dláta mého dědy. Takže jsou to věci, které člověk schraňuje. To mě asi mrzelo ze všeho nejvíc,“ dodává Chmelař.

Pro sochaře je ztráta takového počtu nářadí a vybavení opravdu citelná. Prakticky to znamená, že dokončení sochy se v tuto chvíli oddaluje. Podle Chmelaře půjde řádově o jeden měsíc.

Orlice se od minulého dílu seriálu změnila. Je krásná, monumentální a téměř hotová. Je hladší. Už to nejsou čistě jenom body, nejsou to jednotlivé nepravidelné tvary. Už to dostává nějakou siluetu,“ říká.

I přes komplikace nevysává orlice sochaři energii. Je to pořád můj koníček, který mě těší. Nevzdávám to, jsem i v těchto věcech trošku bojovník,“ zakončuje Chmelař.

Andrea Brtníková, mfk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme