Martínková si došla v Mnichově na dvacetikilometrové trati pro sedmé místo, Drisbiotiová znovu zlatá

Chodkyně Eliška Martínková skončila v závodu na 20 kilometrů na mistrovství Evropy sedmá. Za vítěznou Řekyní Antigoni Drisbiotiovou, která v Mnichově získala druhé zlato, zaostala o necelé tři minuty. Mužský závod vyhrál španělský obhájce titulu z Berlína 2018 Álvaro Martín.

Tento článek je více než rok starý.

Mnichov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eliška Martínková (uprostřed) během závodu v Mnichově.

Eliška Martínková (uprostřed) během závodu v Mnichově. | Foto: LUKAS BARTH | Zdroj: Reuters

Dvacetiletá Martínková, loňská dvojnásobná medailistka z mládežnických šampionátů, se tak postarala o nejlepší výsledek českých chodců v Mnichově. V úterních závodech na 35 km byl Vít Hlaváč devátý a Tereza Ďurdiaková dvanáctá.

Po 20 letech znovu v Mnichově. ‚Jde o to, kdo bude mít ten svůj večer,‘ těší se Špotáková na finále

Číst článek

„Určitě jsem spokojená. V průběhu závodu jsem se pohybovala i za první desítkou a říkala jsem si, že musím dělat, co můžu, abych se do ní zpátky probojovala. Řekla bych, že první desítku jsem měla i v hlavě, takže sedmé místo je skvělé,“ hodnotila své mnichovské vystoupení.

Martínková se zpočátku držela ve vedoucí skupině, pak už krok s nejlepšími neudržela, v závěru se ale dokázala posunout z jedenáctého místa zase vpřed. S trenérkou Kateřinou Čermákovou se rozhodly, že zariskuje.

„Zkusím to rozejít s čelní skupinou a uvidím, jak to půjde. Vydržela jsem s nimi necelých deset kilometrů, pak holky trochu zrychlily, cukly mi a tempo už jsem nedokázala vydržet, ale furt jsem držela podobné jako na začátku. Myslím, že i tohle je dobrá zkušenost, že se s nimi dá závodit,“ pochvalovala si česká atletická naděje.

Považuje to za povzbuzení do budoucna. „Myslím, že je to velká motivace do další práce. I jsem ráda, že jsem zkusila jít s čelem, že jsem si mohla ověřit, že se s holkami závodit dá, že to není nereálné,“ dodala.

Obhájkyně titulu María Pérezová musela po třech varováních na dvě minuty zastavit a přišla o první místo, po další kartě pak následovala diskvalifikace. Pro druhé mnichovské zlato po úterním triumfu na 35 km si tak došla osmatřicetiletá Řekyně Drisbiotiová. Polku Katarzynu Zdzieblovou porazila o 17 sekund.

Mistrovství Evropy v atletice v Mnichově:
Finále:
Muži:
20 km chůze: 1. Á. Martín (Šp.) 1:19:11, 2. Karlström (Švéd.) 1:19:23, 3. D. García 1:19:45, 4. Amezcua (oba Šp.) 1:20:00, 5. Fortunato (It.) 1:20:06, 6. Campion (Fr.) 1:20:47.

Ženy:
20 km chůze: 1. Drisbiotiová (Řec.) 1:29:03, 2. Zdzieblová (Pol.) 1:29:20, 3. Feigeová (Něm.) 1:29:25, 4. Oljanovská (Ukr.) 1:29:46, 5. Traplettiová (It.) 1:29:56, 6. Berettaová (Fr.) 1:30:37, 7. Martínková (ČR) 1:31:44.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme