Kipchoge znovu posunul vlastní světový rekord v maratonu, v Berlíně se zlepšil o půl minuty

Keňský vytrvalec Eliud Kipchoge na Berlínském maratonu posunul hranici vlastního světového rekordu o rovnou půlminutu. Sedmatřicetiletý dvojnásobný olympijský vítěz z královské vytrvalecké trati zvítězil v zatím neoficiálním čase 2:01:09. Předchozí historické maximum 2:01:39 Kipchoge vytvořil před čtyřmi lety právě v německé metropoli.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín (Aktualizováno: 15:32 25. 9. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eliud Kipchoge.

Eliud Kipchoge. | Foto: FABRIZIO BENSCH | Zdroj: Reuters

Ženský závod skončil triumfem Tigist Assefaové, jež se postarala o třetí etiopské vítězství v Berlíně za sebou. Časem 2:15:37 výrazně vylepšila traťový rekord a jako teprve třetí žena v historii pokořila hranici 2:16.

Zátopek je na úrovni Owense, Lewise či Bolta, říká ke stému výročí jeho narození šéf Světové atletiky

Číst článek

Rychleji zvládly maratonskou trať jen rekordmanka Brigid Kosgeiová z Keni (2:14:04) a Britka Paula Radcliffeová (2:15:25).

Kipchoge při čtvrtém berlínském triumfu v kariéře rozběhl závod v první polovině trati na čas pod dvě hodiny a ještě na posledních kilometrech atakoval hranici 2:01.

Nakonec se půlminutovým zlepšením oficiálního rekordu přiblížil k vlastnímu absolutně nejlepšímu výkonu z roku 2019, kdy časem 1:59:40 pokořil dvouhodinovou bariéru.

Neoficiální rekord

Jako světový rekord ale jeho vídeňský běh nemohl být kvůli vytvořeným speciálním podmínkám uznán.

V Berlíně měl tentokrát Kipchoge po nočním dešti, při teplotě vzduchu kolem 11 stupňů Celsia pod zataženým nebem a za bezvětří ideální přirozené podmínky pro rychlý závod.

Pomocí vodičů atakoval rekordní čas od počátku, tempo s ním vydržel do poloviny trati jen Andamlak Belihu, zatímco další Etiopan a obhájce prvenství Guye Adola odpadl.

Půlmaraton vedoucí duo s vodiči zvládlo za 59:51 a po odstoupení posledního pacemakera po 25 kilometrech se Kipchoge odpoutal i od Belihua a za podpory množství diváků podél trati rekordní tempo udržel.

Konec jedné atletické éry. Oštěpařka Špotáková se loučí ve 41 letech s bohatou sportovní kariérou

Číst článek

Čtvrtým triumfem v Berlíně se Kipchoge vyrovnal lídrovi statistiky Hailemu Gebrselassiemu z Etiopie, který rovněž tamní trať ozdobil dvakrát světovým rekordem.

Jinde než v hlavním městě Německa nebyl rekord překonán od roku 2003, tehdy se tam stal světovým rekordmanem Keňan Paul Tergat (2003); Kipchoge se postaral o osmý zápis za sebou.

Druhé místo v závodě obsadil jeho krajan Mark Korir (2:05:58), o další půlminutu zpět doběhl Tadu Abate z Etiopie.

Berlínský maraton se poprvé od začátku koronavirové pandemie uskutečnil bez jakýchkoliv omezení a zaregistrovalo se do něj 45 527 běžců ze 157 zemí.

Berlínský maraton:
Muži: 1. Kipchoge 2:01:09 - světový rekord, 2. M. Korir (oba Keňa) 2:05:58, 3. Abate (Et.) 2:06:28.
Ženy: 1. Assefaová (Et.) 2:15:37, 2. Wanjiruová (Keňa) 2:18:00, 3. Abayechewová (Et.) 2:18:03.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme