Rozhodně mám letos potenciál běžet pod 52 vteřin, říká čtvrtkařka Petržilková po mistrovství Evropy

S atletikou začala čtvrtkařka Tereza Petržilková teprve na vysoké škole ve svých dvaceti letech. Přesto to plzeňská závodnice dotáhla mezi kontinentální špičku. Na halovém mistrovství Evropy v Istanbulu skončila v závodě na 400 metrů šestá a s českou štafetou čtvrtá. Teď si běžkyně dopřává krátké tréninkové volno, její myšlenky už se ale upínají k přípravě na letní venkovní sezonu. Jejím vrcholem by mělo být mistrovství světa v Budapešti.

Tento článek je více než rok starý.

Rozhovor Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká běžkyně Tereza Petržilková

Česká běžkyně Tereza Petržilková | Foto: Umit Bektas | Zdroj: Reuters

Jak probíhá vaše volno?
Není úplně čas zahálet, protože sezona na dráze se rychle blíží a my musíme naplánovat další kroky do přípravy. Mám ani ne týden volna, takže spíš dohoním nějaké resty a věci okolo, na které nebyl čas v průběhu halové sezony.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s českou čtvrtkařkou Terezou Petržilkovou

Výsledky z mistrovství Evropy jsou asi tou nejlepší motivací... Poženou vás v přípravě na léto?
Nasadila jsem si laťku hodně vysoko, takže teď se budu snažit udržet svou výkonnostní kvalitu a navázat na to.

Cílem pro letní sezonu bude opět vylepšit si osobní rekord a dostat se pod 52 sekund?
Jsem na sto procent přesvědčená, že mám potenciál běžet pod 52, takže tuto hranici chci určitě pokořit. Ráda bych se posunula rychlostně i na dvoustovce.

Pomůže finále na mistrovství Evropy i k pozvánkám na jednotlivé mítinky v letní sezoně? Tušíte, zda o vaše starty bude větší zájem?
Signály zatím žádné nejsou, ale věřím, že jsem se zviditelnila. Už během rozcvičování na štafetu jsem cítila, že se za mnou otáčelo spoustu lidí a začali si mě trochu všímat. Věřím, že mi to otevře vrátka k lepším závodům a k lepší cestě získávat body do rankingu.

‚Šesté místo super, výkony strašné.‘ Vícebojař Kopecký si z halového mistrovství Evropy cení zkušenosti

Číst článek

Právě pro mistrovství světa v Budapešti to zase bude o sbírání bodů a plnění limitů. Je to hlavní cíl letní sezony?
Ráda bych se kvalifikovala individuálně. Už můj výkon v rozběhu byl potvrzovacím výkonem pro start na mistrovství světa. Teď už mi stačí jen vybudovat si pozici v rankingu, pro české poměry už mám splněno.

Jak těžké to bude ve světové konkurenci? Tady to bylo přeci jen o mistrovství Evropy a ve světě je spoustu rychlých čtvrtkařek...
Spoustu čtvrtkařek právě halovou sezonu vynechala, ta letní bude určitě mnohem více nabitá, protože se všichni budou snažit sbírat body i vzhledem k olympijským hrám. Bude to mnohem náročnější.

Start na olympijských hrách v Paříži je zřejmě někde v pozadí dalším vaším cílem...
Je to cílová meta mnoha sportovců, moje samozřejmě taky, je to sen. Udělám pro to maximum a budu se modlit, ať to vyjde.

Kde vás diváci uvidí během letní sezony v Čechách? Plánujete Zlatou tretru nebo jiné domácí starty?
Momentálně ještě naplánované starty nemáme, ale určitě bude jedno kolo extraligy u nás v Plzni. Tam se určitě představím, i když ještě nevím, na jaké disciplíně. Na Zlaté tretře ještě nevím, zda pro mě v programu bude nějaká vhodná disciplína, to se uvidí. Zbytek bude v řešení s manažerem.

Vladislav Janouškovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme