Vítěz Pražského půlmaratonu podváděl. Keňan Renju si k triumfu pomohl dopingem a byl potrestán

Letošní vítěz Pražského půlmaratonu Keneth Kiprop Renju byl kvůli dopnigu z výsledků dodatečně diskvalifikován. Keňský běžec byl navíc potrestán pětiletým zákazem startů. Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) uložila šestadvacetiletému atletovi trest za opakovaný nález metasteronu a jeho metabolitů a diskvalifikovala jej ze všech závodů počínaje 20. březnem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Takto se Keneth Kiprop Renju radoval z prvenství na pražském půlmaratonu. Jak se později ukázalo, k výslednému času mu kromě rychlých nohou pomohly i zakázané látky

Takto se Keneth Kiprop Renju radoval z prvenství na pražském půlmaratonu. Jak se později ukázalo, k výslednému času mu kromě rychlých nohou pomohly i zakázané látky | Zdroj: Profimedia

Renju poprvé odevzdal pozitivní vzorek na zakázaný anabolicko-androgenní steroid, a to po silniční desítce v Lille právě v březnu.

Rusové pravdu znají, říká nejrychlejší Evropanka pražského půlmaratonu. Vlajky v centru ji dojaly

Číst článek

Následně se stejným způsobem provinil i na začátku v dubna v Praze a pak ještě k v květnu po svém dalším půlmaratonském triumfu v Lisabonu.

V té době už měl přitom provizorně zastavenou činnost, což mu AIU oznámila elektronicky a písemně 13. dubna.

„Tři pozitivní nálezy svědčí o opakovaném užívání metasteronu a sportovec neprokázal, že by antidopingová pravidla porušil neúmyslně,“ uvedla AIU.

V takovémto případě následuje šestiletý trest zákazu činnosti, AIU ale sankci o rok zkrátila na základě polehčujících okolností.

Renju se totiž v průběhu vyšetřování doznal a trest přijal. Účast v celkem dvou závodech v době dočasného zastavení činnosti vysvětlil podle AIU tím, že o opatření nevěděl.

Zákaz startů mu platí zpětně od 13. května, kdy byl osobně vyrozuměn o dočasném zastavení činnosti. Vítězem pražského závodu by měl být dodatečně vyhlášen druhý muž v cíli a Renjuův krajan Philemon Kiplimo.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme