Není to jen utkání, ale propagace Česka, říká o finále Konferenční ligy v Praze předseda FAČR Fousek

Fotbalová asociace české republiky se chystá na největší akci tohoto roku. Za dva týdny bude Praha hostit finále Evropské konferenční ligy mezi West Hamem a Fiorentinou. A zejména fanoušci anglického celku se do hlavního města chystají ve velkém počtu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf českého fotbalu Petr Fousek

Šéf českého fotbalu Petr Fousek | Zdroj: Profimedia

Praha se už za dva týdny stane hlavním městem evropského fotbalu. Stadion v Edenu totiž bude hostit finále Evropské konferenční ligy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak se Praha připravuje na finále Evropské konferenční ligy mezi West Hamem a Fiorentinou

Do hlavního města se chystá masa fanoušků West Hamu i Fiorentiny, a to i těch, kteří nemají lístek na zápas.

„Samozřejmě počty prověřujeme se všemi stranami. Nejen s kluby samotnými, ale i italskými a britskými ambasádami, potažmo s jejich policií, která počty monitoruje. Ty počty budou známy až blíže k utkání,“ komentoval situaci kolem příletu fanoušků projektový manažer FAČR Michal Zajac.

Konkrétní čísla neuvedl, ale podle britských médií se do Prahy vypraví kolem 15 tisíc příznivců West Hamu a jak je známo, angličtí fanoušci se držet zkrátka snad ani neumí.

Do prodeje šlo ale pro West Ham, stejně jako pro Fiorentinu, jen 5000 vstupenek. A proto Asociace zřizuje dvě fanzóny. Na Letenské pláni pro fanoušky anglického týmu, na holešovickém výstavišti zase pro příznivce toho italského.

„Vize je taková, aby fanzóny sloužily proto, aby se tam lidé bez vstupenek shromáždili. Fanzóny ale slouží i jako shromaždiště fanoušků, co vstupenku mají. Lokality byly vybrány záměrně, protože obě mají dobrou dopravní obslužnost. Muselo to mít návaznost na bezpečnost a dopravu,“ dodal Zajac.

Češi v utkání

Velkému návalu fanoušků se přizpůsobí také dopravní podnik hlavního města, který v den zápasu posílí spoje na potřebných linkách a všichni držitelé vstupenek budou míz jízdné zdarma. I ti z Česka, kteří mají vstupenku z volného prodeje.

Pro ně budou hlavním lákadlem tři Češi ve finále. Za Fiorentinu hraje Antonín Barák v barvách West hamu nastupují Vladimír Coufal a Tomáš Souček, který se zpět do Prahy moc těší.

„Když jsem se dozvěděl, že to bude Praha, tak jsem všechny burcoval, že se tam musíme dostat, a podařilo se. Je to pro mě emotivní moment, těším se tam. Je to nejlepší město na světě, všichni lidé z Anglie si to tam zamilují. Stadion sice není největší, ale je skvělý. Od doby, kdy jsme s Vladimírem přestoupili, je u nás West Ham hodně sledovaný, takže celé Česko bude ve finále fandit West Hamu,“ komentoval bývalý záložník a kapitán pražské Slavie Souček.

A stejně jako Tomáš Souček si od finále hodně slibuje i předseda FAČR Petr Fousek. „Mé přání je jednoduché, abychom se organizace zhostili tak, aby UEFA byla spokojená a otevřelo nám to dveře k získávání dalších akcí. Taky aby finále splnilo účel, který má, tedy že to není jen fotbalové utkání, ale propagace Česka a města Prahy.“

Finále Evropské konferenční ligy mezi West Hamem a Fiorentinou se uskuteční na stadionu v Edenu 7. června od 21 hodin.

Vojtěch Šilhan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme