Fotbalisté Bohemians slaví. Přes prohru s Olomoucí si po 36 letech zahrají evropské poháry

Fotbalisté Bohemians 1905 navzdory prohře 0:1 s Olomoucí v závěrečném pátém kole ligové nadstavbové skupiny o titul vyrovnali čtvrtým místem své nejlepší umístění v historii samostatné nejvyšší soutěže a po 36 letech si zahrají evropské poháry. V souběžně hraném utkání jim k tomu pomohl debakl Slovácka 0:4 na Slavii.

Praha (Aktualizováno: 20:06 27. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Bohemians slaví postup do kvalifikace evropských pohárů

Fanoušci Bohemians slaví postup do kvalifikace evropských pohárů | Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK | Zdroj: ČTK

„Klokani“ skončili čtvrtí od rozdělení Československa pouze v sezoně 2001/02. Výše se naposledy umístili ještě ve federální lize v ročníku 1986/87, kdy obsadili třetí pozici. V létě se představí ve druhém předkole Evropské konferenční ligy.

O triumfu Sigmy, která už před zápasem měla jistou šestou příčku, rozhodl v 87. minutě Vít Beneš. Hanáci zvítězili v nejvyšší soutěži v Ďolíčku po čtyřech zápasech. „Prohra mě mrzí, neměla být. Je to trochu kaňka na sezoně, měli jsme to dohrát na remízu, byť jsme na ni nehráli. Je škoda dostat branku tři minuty před koncem. Na druhou stranu musím říct, že to je moje nejpříjemnější prohra v trenérské kariéře. Bolí nejmíň. Asi jsem se nikdy neradoval po prohře, poprvé mám radost uvnitř,“ řekl trenér Bohemians Jaroslav Veselý na tiskové konferenci.

Před utkáním nejstarší hráč soutěže a kapitán Pražanů Josef Jindřišek převzal ocenění v anketě Ligové fotbalové asociace pro osobnost ligy.

Vršovičtí začali aktivně, v sedmé minutě hlavička Lukáše Hůlky skončila těsně vedle. Po přihrávce Jana Matouška zakončil Martin Hála mimo tři tyče. V 17. minutě zahrozili i hosté, pohotovu střelu Martina Pospíšila vyrazil brankář Roman Valeš. V závěru úvodního dějství Matouškova přízemní rána zpoza vápna zamířila vedle.

Kuriózní gól vlil Spartě krev do žil a přiblížil ji k titulu. Kouč Bohemians se Valeše po minele zastal

Číst článek

Jediný gól vstřelil Beneš

Po hodině hry Matoušek s Hálou postupovali sami na brankáře Jakuba Trefila, jenže druhý jmenovaný zakončil akci střelou nad. V 79. minutě naskočil do hry ke svému poslednímu ligovému startu David Bartek, jemuž přenechal kapitánskou pásku Jindřišek, přestože zůstal na hřišti. Pětatřicetiletý univerzál už v prosinci ukončil prvoligovou kariéru a stal se asistentem trenéra Jaroslava Veselého, navíc hrál na jaře i za třetiligové „béčko.“

Hosté rozhodli o triumfu v 87. minutě, kdy si Beneš naběhl na rohový kop Ondřeje Zmrzlého a hlavou se nemýlil. Čtyřiatřicetiletý bek se trefil počtvrté v ligové sezoně. Domácí mohli srovnat, jenže Martin Dostál nezakončil ideálně.

Ihned po závěrečném hvizdu naběhli na trávník diváci, kteří s hráči začali oslavovat nečekaně povedenou sezonu. Před rokem Bohemians zachránili prvoligovou příslušnost až v baráži s Opavou.

„Klokani“ nevyhráli v nadstavbě čtyři z pěti zápasů a doma v lize prohráli po šesti duelech. V sezoně nejvyšší soutěže tam získali jen 23 z celkových 52 bodů. Naopak Hanáci venku v lize neprohráli popáté v řadě a nasbírali tam 28 z celkových 48 bodů.

„Chtěli jsme udělat maximum pro to, abychom se se sezonou rozloučili vítězně. Byť to bylo ze standardky, jsem strašně rád, že se nám to podařilo. Hráči si za to zaslouží absolutorium, protože ačkoliv se motivace nehledala lehce, přistoupili k tomu naprosto zodpovědně a utkání odjezdili od první až do poslední minuty. Bohemce je potřeba pogratulovat, protože za celou sezonu si to zasloužila,“ uvedl kouč hostů Václav Jílek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme