‚Splnil se mi sen.‘ Ambros nastoupil za Wolfsburg a stal se nejmladším Čechem se startem v Bundeslize

Jeho jméno jste možná ještě před týdnem neznali, o víkendu ho ale skloňovala snad všechna sportovní média v Česku. Lukáš Ambros se totiž v sobotu stal historicky nejmladším českým fotbalistou se startem v Bundeslize. Mládežnický reprezentant nastoupil za Wolfsburg do utkání s Lipskem a připsal si tak vysněný debut v německé soutěži.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Ambros (vlevo) při svém debutovém zápase v německé Bundeslize

Lukáš Ambros (vlevo) při svém debutovém zápase v německé Bundeslize | Foto: Andreas Gora | Zdroj: ČTK / DPA

Český záložník Wolfsburgu vyběhl do utkání s Lipskem zhruba čtvrthodiny před koncem za stavu 0:1. Domácí v závěru ještě dvakrát inkasovali, ani porážka ale radost z premiérového startu v Bundeslize Lukáši Ambrosovi nezkazila.

Bývalý hráč Slovácka a Slavie nastoupil k debutu v německé soutěži ve věku 18 let 8 měsíců a 13 dnů a překonal dosavadní český rekord Kamila Vacka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co říká nejmladší český fotbalista v Bundeslize na své dosavadní i budoucí působení? A jak v Německu žije?

„Byl to můj cíl pro tento půlrok, ale přesto jsem tomu nemohl uvěřit. Když mě volali z rozcvičování na lavičku, myslel jsem si, že si jdu sednout. Najednou tam ale stáli trenéři a ukazovali mi standardky, tak mi došlo, že jdu na hřiště,“ vypráví své pocity Ambros.

O záměru trenérů dopředu nevěděl. „Ještě den předtím jsem měl odjíždět s devatenáctkou do Hamburku, ale zavolali mi, že zůstávám ve Wolfsburgu a jdu na lavičku áčka. Nic moc jsem od toho neočekával, ale nakonec se mi splnil sen,“ vypráví nadšeně o překvapení, které mu realizační tým nachystal.

„Samozřejmě jsem byl nervózní, ale ve chvíli, kdy jsem vyběhl na hřiště, jsem se soustředil už jen na fotbal a snažil se nevnímat nic kolem,“ přiznává mladík, který se do A-týmu Wolfsburgu posunul v zimě.

Po utkání ho pochopitelně zavalily gratulace, vypíchnout jednu konkrétní se ale zdráhal. „Nemůžu říct, která mě potěšila nejvíc. Psali mi kamarádi, rodina, bývalí trenéři a od všech mě to strašně potěšilo a vážím si jejich podpory.“

 

Na vlastní pěst

V přípravném období stihl čtyři duely, dal jeden gól a na dva další přihrál. Do Německa přestoupil v létě roku 2020 ze Slavie v pouhých 16 letech a v novém prostředí se od začátku rozkoukával sám.

„Největší obavy jsem měl z toho, jak mě přijmou kluci. To je ve fotbale to nejdůležitější, když přestupujete do jiné země – je tam jiná kultura, jiný jazyk. Kluci mě ale vzali skvěle, a jelikož jsem neuměl moc německy, mluvili jsme hlavně anglicky,“ popisuje svou aklimatizaci ve městě proslulém výrobou aut.

Jankto o coming outu: Reakce byla obrovská. Nečekal jsem, že se za mě postaví největší týmy světa

Číst článek

Na svůj první vůz však zatím čeká. „Momentálně dělám řidičák v němčině. Až ho budu mít, budu asi jezdit Volkswagenem,“ směje se Ambros.

„Od doby, co jsem přišel, bydlím na internátu. Máme tady akademii, kde je nás zhruba padesát a je tam všechno – jídlo, pokoje, kde můžeme hrát ping-pong nebo stolní fotbal, uklízí nám pokoje. Mám tu svoje kamarády a každý den děláme něco společně,“ říká.

Lukáš Ambros je členem národního týmu do 19 let, se kterým ho na konci března čeká start kvalifikace o postup na mistrovství Evropy.

Pokud by rodák z Dolního Němčí v Bundeslize nastupoval pravidelně a předváděl dobré výkony, mohl by se případně dostat i do nominace reprezentační jednadvacítky pro letní evropský šampionát.

„Bylo by to super. Teď je mým cílem dostávat co nejvíc šancí v A-týmu, budu makat, abych si to zasloužil. Následně budeme mít kvalifikaci s U19. A pokud by to vyšlo i s jednadvacítkou, byl bych moc rád,“ říká Lukáš Ambros, nejmladší český fotbalista, co si kdy zahrál německou Bundesligu. 

TP, mich, nov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme