Zemřel Gianluca Vialli. Bývalý úspěšný fotbalista a první italský kouč v dějinách Premier League

Bývalý italský fotbalista Gianluca Vialli zemřel ve věku 58 let. Někdejší hráč a trenér Chelsea bojoval od roku 2017 s rakovinou slinivky. V následujícím roce oznámil, že zákeřnou nemoc překonal, v prosinci 2021 se mu však vrátila. O jeho úmrtí informoval italský svaz.

Tento článek je více než rok starý.

Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gianluca Vialli zemřel ve věku 58 let

Gianluca Vialli zemřel ve věku 58 let | Zdroj: PA Images / Profimedia

Vialli hrál také za rodnou Cremonu, Sampdorii Janov a Juventus Turín, s nímž triumfoval v Lize mistrů. V Itálii získal i dva tituly. Do Chelsea odešel v roce 1996. Ještě během hráčské kariéry se v londýnském týmu ujal trenérské role a stal se tak prvním italským koučem v dějinách Premier League.

S „Blues“ ovládl Vialli mimo jiné Anglický pohár, Pohár vítězů pohárů nebo Superpohár UEFA. Trénoval také Watford.

„Pro Chelsea je to strašný den. Gianlucův odkaz hráče, trenéra a především osobnosti bude navždy zapsán v klubové historii, na Stamford Bridge bude žít dál. Jeho rodině a přátelům posíláme upřímnou a hlubokou soustrast,“ uvedli šéfové Chelsea Todd Boehly a Behdad Eghbali ve společném prohlášení na twitteru. Sociální sítě klubu se zbarvily do černa.

Soustrast Vialliho rodině a zármutek nad jeho smrtí vyjádřily i Juventus, milánské kluby AC a Inter, Manchester United, West Ham nebo Tottenham.

Za národní tým odehrál 59 zápasů a slavil s ním bronz na domácím mistrovství světa v roce 1990. Jako člen realizačního týmu, v němž působil od října 2019 do loňského prosince, zažil také zlatý evropský šampionát v roce 2021.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme