‚Nelze obhajovat neobhajitelné.‘ Britská policie se po letech omluvila rodinám obětí tragédie v Hillsborough

Po dlouhých letech se britská policie omluvila pozůstalým a rodinám obětí neštěstí na fotbalovém stadionu Hillsborough v roce 1989, při kterém přišlo o život 96 příznivců Liverpoolu. Podle policejního šéfa Andyho Marshe tehdy policisté obrovsky selhali.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník obětem hillsboroughské tragédie

Památník obětem hillsboroughské tragédie | Foto: Nick Potts | Zdroj: PA Images / Profimedia

„Je nám líto, že se služba takhle zvrtla. Hlavní příčinou tragédie byla policejní selhání, která stále ničí životy rodinných příslušníků. S pozůstalými se často zacházelo necitlivě a u reakcí chyběly koordinace a dohled,“ uvedl Marsh v prohlášení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stadion Hillsborough a tragédie 15. dubna 1989

Předseda Národní rady policejních prezidentů Martin Hewitt ve svém vyjádření uvedl, že „policie je odhodlána se poučit ze svých chyb“ a že „nelze obhajovat neobhajitelné“. 

Policie nejprve vinila z nejhorší tragédie na sportovní akci v britské historii opilé fanoušky, což pozůstalí, příbuzní obětí i liverpoolští příznivci odmítali.

Kvůli tragédii stanul v roce 2019 před soudem David Duckenfield, který velel policejní akci na sheffieldském stadionu. Obvinění z neúmyslného zabití byl zbaven.

Vedle 96 umačkaných fanoušků bylo při osudném utkání dalších 766 lidí zraněno. Tragédie se stala poté, co se do sektoru k stání na už téměř plném stadionu snažilo dostat více než 2000 fanoušků Liverpoolu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme