‚Jsem minulost, přítomnost i budoucnost.‘ Ibrahimović i ve 41 letech reprezentuje Švédsko

Málokterý fotbalista by se v 41 letech dokázal po devítiměsíčním zranění vrátit na tu nejvyšší úroveň. Historicky nejlepší střelec Švédska Zlatan Ibrahimović je výjimkou potvrzující pravidlo. Útočník AC Milán doléčil zraněné koleno a po roce dostal pozvánku do reprezentace - na úvodní dva zápasy kvalifikace o postup na mistrovství Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Stockholm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatan Ibrahimović v dresu AC Milán

Zlatan Ibrahimović v dresu AC Milán | Foto: Daniele Mascolo | Zdroj: Reuters

„V mém věku musíte žít přítomností, ne budoucností. I když já jsem minulost, přítomnost i budoucnost švédského fotbalu.“ 

Přehrát

00:00 / 00:00

Zlatan Ibrahimović je i ve 41 letech v nominaci švédské reprezentace

Nebyl by to Zlatan Ibrahimović, kdyby sám sebe nevyzdvihl. I když něco na tom pravdy je.

Minimálně jeho rekord v počtu nastřílených reprezentačních branek, kterých má již 62 zřejmě v blízké budoucnosti žádný Švéd nepřekoná.

A nejlepší je po víkendu ještě v jedné statistice. Po gólu z penalty při porážce na hřišti Udinese se útočník AC Milán stal nejstarším střelcem v dějinách italské ligy.

„Měl jsem tu čest být kapitánem svého týmu. A zápas jsem nevyhrál. Takže závěr mohl být lepší. Na druhou stranu jsem rád, že už zase můžu nastupovat. Nejsem tu kvůli charitě. Jsem tu proto, abych svými výkony pomohl Švédsku k dobrým výsledkům,“ říká Ibrahimović.

A to nejspíš jako náhradník. Trenér švédského výběru Janne Andersson počítá s Ibrahimovićem pro úvodní kvalifikační zápasy proti Belgii a Ázerbájdžánu jako s žolíkem pro závěrečné minuty utkání. Stejnou roli má teď totiž i na klubové úrovni v AC, protože se vrátil po devítiměsíční pauze zaviněné zraněním kolena.

Na národní tým je v Polsku velký tlak, říká fotbalista Petrášek. Absence v české nominaci ho mrzela

Číst článek

„Nechtěl jsem si připustit, že bych měl skončit. Ale rehabilitace chvíli vypadala beznadějně, neměl jsem žádný pozitivní feedback. Před měsícem se najednou situace změnila. Ta zpráva mi dodala energii, abych na sobě dál pracoval,“ říká útočník, který hraje v dospělém fotbale už od roku 1999.

Se švédskou reprezentací se pokusí zabojovat o svoji pátou účast na evropském šampionátu. O ten poslední přišel kvůli jiným problémům s kolenem.

„V jisté fázi utkání, kdy Švédi budou prohrávat nebo remizovat a on tam půjde na posledních 15 minut, může svou energií strhnout své spoluhráče. Pomoct ale může i svým umem, když se k němu dostane míč ve vápně, hlavičku má stále dobrou, takže proč ne? Ale nepředpokládám, že by to bylo od první minuty,“ říká o přínosu jednačtyřicetiletého kanonýra pro tým mluví expert Radiožurnálu Sport Zdeněk Folprecht.

Kromě Belgie a Ázerbájdžánu se Švédové v kvalifikaci o Euro, které příští rok hostí Německo, utkají ještě s Rakouskem a Estonskem.

Pavel Tylšar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme