Hajlování a dres s Hitlerem. Lazio Řím potrestalo tři fanoušky doživotním zákazem vstupu na fotbal

Lazio po nedělní výhře 1:0 v derby nad AS Řím v italské fotbalové lize potrestalo tři fanoušky doživotním zákazem vstupu na zápasy. Informovala o tom agentura AP.

Tento článek je více než rok starý.

Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Lazia během římského debry

Fanoušci Lazia během římského debry | Foto: Alberto Lingria | Zdroj: Reuters

Jeden fanoušek byl potrestán za dres s jmenovkou „Hitlerson“ a číslem 88, které je považováno za číselný kód pro „Heil Hitler“. Zbývající dva příznivci dostali doživotní zákaz kvůli hajlování.

Stipendium díky fotbalu. Někteří studenti denně překračují mexicko-americkou hranici kvůli škole

Číst článek

„Identifikovali jsme je na základě kamerových záběrů a spolupráce s pořadateli a policií. Chování těch tří lidí nemělo nic společného s fanděním, pouze s diskriminací a antisemitismem,“ uvedlo Lazio v prohlášení.

Fanoušek s kontroverzním dresem bude čelit obvinění podle Mancinova zákona z roku 1993, který zakazuje gesta, akce a hesla oslavující nacismus nebo fašismus.

Policie po zápase urychleně zahájila vyšetřování a identifikovala dotyčného jako muže německé národnosti, který se podle italského listu ANSA v roce 2009 podílel na vniku fanoušků na hřiště během římského derby.

Pokud bude fanoušek uznán vinným, hrozí mu trest odnětí svobody až na 18 měsíců a pokuta ve výši 6000 eur (přes 142 000 Kč).

Ruth Dureghellová, předsedkyně římské židovské komunity, napsala na sociálních sítích: „Celá tribuna skanduje antisemitské chorály, ‚fanoušek na tribuně má na sobě dres Hitlerson a číslo 88 a my jsme jako vždy jediní, kdo je pobouřen a protestuje. Jak je možné, že se všichni dál tváří, že se nic neděje?“ napsala na sociální sítě Ruth Dureghellová, předsedkyně římské židovské komunity.

„Udělám, co bude v mých silách, jak cítím jako svou povinnost. Respekt je namístě a je neoddiskutovatelný!“ odpověděl jí italský ministr sportu Andrea Abodi.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme