Riziko demence je u fotbalistů podle studie vyšší o 50 procent. Na vině může být hlavičkování

Fotbalisté mají podle nejnovější švédské studie o 50 % vyšší pravděpodobnost onemocnění demencí. Neurodegenerativní onemocnění bylo diagnostikováno u 9 % hráčů nejvyšší švédské mužské ligy ve srovnání s 6 % kontrolního vzorku. Vzhledem k faktu, že pravděpodobnost onemocnění nenarostla u brankářů, na vině by mohlo být hlavičkování do míče.

Tento článek je více než rok starý.

Stockholm (Švédsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavičkování ve fotbale podle nejnovější studie dvojnásobně zvyšuje riziko demence. (ilustrační foto)

Hlavičkování ve fotbale podle nejnovější studie dvojnásobně zvyšuje riziko demence. (ilustrační foto) | Foto: Denes Erdos | Zdroj: ČTK / AP

Výzkumníci ze švédského Institutu Karolinska ve studii, kterou zveřejnil časopis Lancet Public Health, porovnali zdravotní záznamy 6000 elitních fotbalistů a více než 56 000 „nefotbalistů“ z let 1924–2019.

Zjistili, že mezi mužskými fotbalisty hrajícími švédskou nejvyšší ligu bylo 9 % diagnostikováno neurodegenerativní onemocnění, zatímco v kontrolním vzorku to bylo 6 %.

Studie zkoumala rozdíly i mezi hráči v poli a brankáři. Výzkumníci zjistili, že u hráčů v poli bylo riziko Alzheimerovy choroby a dalších forem demence 1,6krát vyšší než u širšího vzorku populace. U brankářů, kteří míč hlavičkují jen zřídka, se riziko Alzheimerovy choroby ani demence nezvýšilo.

„Zdá se velmi pravděpodobné, že opakované hlavičkování do míče při tréninku a běžné hře způsobuje poškození mozku, které může časem vyústit v demenci,“ říká David Curtis, čestný profesor na UCL Genetics Institute.

„Skutečnost, že riziko pro brankáře, kteří míč téměř nehlavičkují, není zvýšené, tuto hypotézu posiluje. Pokud předpokládáme, že přibližně u jednoho z deseti lidí by se demence vyvinula tak jako tak, pak to znamená, že přibližně u jednoho z dvaceti profesionálních fotbalistů, u kterých by se to jinak nestalo, se demence v důsledku hlavičkování míče vyvine,“ říká Curtis

Infantino zůstává v čele Mezinárodní fotbalové federace na další čtyři roky. Při volbě neměl protikandidáta

Číst článek

Tato zjištění navazují na skotský výzkum z roku 2019, který dospěl k závěru, že u bývalých profesionálních fotbalistů je 3,5krát vyšší pravděpodobnost vzniku demence a dalších závažných neurologických onemocnění

V Anglii zkouší fotbalová asociace zakázat dětem mladším 12 let hlavičkování v některých základních soutěžích a ligách. V případě úspěchu požádá Radu Mezinárodní fotbalové asociace o změnu zákona, která by hlavičkování u dětí mladších 12 let zcela zrušila.

„Je důležité, aby se fotbal vyvíjel s tím, jak se zvyšuje naše chápání dlouhodobých důsledků opakovaných nárazů,“ říká Luke Griggs, výkonný ředitel charitativní organizace Headway, která se zabývá poraněním mozku.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme