Čeští hokejisté podlehli na mistrovství světa Švýcarsku 2:4. Ve druhé třetině rozhodl dvougólový Ambühl

Čeští hokejisté v šestém utkání základní skupiny mistrovství světa prohráli se Švýcarskem 2:4 a připsali si na turnaji druhou porážku. O triumfu soupeře rozhodla druhá třetina, ve které se dvakrát trefil devětatřicetiletý Andres Ambühl. Čechům nepomohla ani osmá branka na turnaji v podání Dominika Kubalíka, který vytvořil nový český gólový rekord na šampionátech.

Riga (Aktualizováno: 22:15 21. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté prohráli v šestém utkání na turnaji se Švýcarskem 2:4

Čeští hokejisté prohráli v šestém utkání na turnaji se Švýcarskem 2:4 | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

Český tým nastoupil v brance s Langhamerem, který si stejně jako předtím Hrubec a Vejmelka připsal druhý start na turnaji, a debutu na velké mezinárodní akci se dočkal útočník Radim Zohorna. Zařadil se do hry jen pár hodin po příletu z Toronta.

Utkání Česko - Švýcarsko jsme sledovali ONLINE

Číst článek

Svěřenci trenéra Kariho Jalonena do utkání vstoupili velmi dobře a v 7. minutě vedení zařídil kapitán Roman Červenka. Ve 13. minutě ale vyloučení Radana Lence potrestal Romain Loeffel a srovnal.

„Začali jsme výborně, škoda nepovedené druhé třetiny. Švýcaři v ní byli lepší a stála nás hodně sil. Bohužel ve třetí třetině jsme je nedostali pod větší tlak a čtvrtý inkasovaný gól to celé podtrhl,“ hodnotil utkání pro Radiožurnál Sport obránce Michal Jordán.

Nepovedená druhá třetina

Hned v úvodu druhé části zahrozil Niederreiter. Při Špačkově vyloučení zlikvidoval Langhamer Malginovu šanci, ale ve 24. minutě sekundu po skončení přesilovky nabil Fiala mezi kruhy Ambühlovi, který trefil přesně pravý horní roh branky. Stal se díky tomu se 143 body nejproduktivnějším hráčem v historii švýcarské reprezentace a překonal Jörga Eberleho.

Mayer potom ukryl v lapačce Zohornovu rychlou střelu z levého kruhu. V čase 28:37 se opět prosadil devětatřicetiletý rekordman s 18 účastmi a 129 zápasy na světovém šampionátu Ambühl. Zůstal volný před Langhamerem a usměrnil mezi jeho betony puk po Fialově přihrávce. Další dobrou pozici měl Herzog a český gólman zlikvidoval i Hischierův únik.

V 35. minutě trefil Senteler pravou tyč. Za tři minuty mohl snížit Beránek, který tečoval Černochovo nahození do brankové konstrukce a potom puk z brankoviště odpálil Kukan. Mayer lapačkou zasáhl po Dvořákově střele. Zvýšit mohli Švýcaři před pauzou, kdy měl z pravého kruhu před sebou odkrytou část branky Fiala. Langhamer si poradil i s bekhendovým pokusem Malgina.

„Určitě jsme měli šanci zápas otočit. Bohužel druhá třetina nám nevyšla. Vím, že můžeme hrát o hodně lépe. Dnes jsme si to vyzkoušeli. Uvidíme, co přinesou další zápasy,“ popsal nepovedenou pasáž zápasu brankář Langhamer.

Rekordní Kubalík

Do závěrečné části Jalonen pozměnil složení útoků, do hry z pozice třináctého útočníka naskočil i Kaut. Češi se snažili smazat ztrátu. V 48. minutě neuspěl dvakrát Kubalík, který se dočkal až v čase 52:14 při Malginově vyloučení. Červenka útočníkovi Detroitu nabil na jeho „parketu“ na pravém kruhu a plzeňský odchovanec přesnou ranou překonal osmým gólem na jednom MS rekord samostatné české reprezentace. Dosud se o něj dělil s Martinem Procházkou, Vladimírem Vůjtkem (oba 1997), Michaelem Frolíkem (2019) a Davidem Pastrňákem (2022).

V 56. minutě v další příležitosti Kubalík Mayera z levého kruhu nepřekonal. Vzápětí našel Moser na pravé straně Richarda, který střelou do odkryté branky potvrdil šestý plný bodový zisk Švýcarů na turnaji. V závěru při power play už se skóre nezměnilo, i když Švýcaři měli možnost.

Švýcaři se v závěrečném duelu skupiny utkají s Lotyšskem. Česko se bude v úterý od 15.20 snažit udržet druhou pozici v tabulce skupiny B v zápase proti Kanadě.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Riga):

Česko - Švýcarsko 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 7. Červenka, 53. D. Kubalík (Červenka, Kempný)  - 13. Loeffel (Fiala, Hischier), 24. Ambühl (Corvi, Kukan), 29. Ambühl (Fiala, Malgin), 56. Richard (Moser, Riat). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), MacFarlane (USA) - Hautamäki (Fin.), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:1. Diváci: 7150.
Sestavy:
Česko: Langhamer - Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Němeček - D. Kubalík, Sobotka, Červenka - O. Beránek, Černoch, Flek - Tomášek, M. Špaček, Smejkal - Lenc, R. Zohorna, D. Voženílek - od 41. navíc M. Kaut. Trenér: K. Jalonen.
Švýcarsko: Mayer - Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Loeffel, Marti, Geisser - Corvi, Hischier, Niederreiter - Ambühl, Malgin, Fiala - Simion, Haas,Miranda - Riat, Richard, Herzog - Senteler. Trenér: Fischer.

rej, pka, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme