Padesát v sezoně? Raději ještě o jeden víc. Pastrňák dvěma góly proti Carolině překonal legendární milník

Útočník David Pastrňák dvěma góly řídil výhru Bostonu 4:3 po samostatných nájezdech nad Carolinou a jako třetí český hokejista v historii NHL překonal hranici 50 gólů v sezoně. Před šestadvacetiletým rodákem z Havířova tento milník pokořili pouze Milan Hejduk a třikrát Jaromír Jágr.

NewYork (Aktualizováno: 13:03 27. 3. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Pastrňák slaví s Tylerem Bertuzzim svůj gól do sítě Caroliny

David Pastrňák slaví s Tylerem Bertuzzim svůj gól do sítě Caroliny | Foto: Karl B DeBlaker | Zdroj: ČTK / AP

Devět zápasů před koncem základní části má Pastrňák na kontě 51 tref a stále může útočit na Jágrův rekord ze sezony 1995/1996. Legendární útočník se tehdy jedinkrát v kariéře dostal přes šedesát branek a sezonu zakončil s 62 góly.

Pastrňák má v NHL nové gólové maximum. Bostonu k vítězství nad Montrealem pomohla i trefa Krejčího

Číst článek

Český útočník si představením na ledě Caroliny vylepšil také dosavadní bodový rekord ze sezony 2019/2020. Tehdy v základní části nasbíral 95 bodů za 48 branek a 47 nahrávek.

V aktuálním ročníku se zatím zastavil na 97 bodech a jako druhý Čech v historii míří za překonáním stobodové hranice. Jágr to před ním dokázal hned pětkrát.

„Je to pro mě výjimečná chvíle,“ řekl Pastrňák, jenž na 50 tref dosáhl jako druhý hokejista v této sezoně. Rychleji to stihl pouze suverénní Connor McDavid z Edmontonu.

Pastrňák na 50 tref dosáhl jako druhý hokejista v této sezoně. Rychleji to stihl pouze suverénní Connor McDavid z Edmontonu, jenž s 60 brankami vládne tabulce střelců.

„Jak padesáti gólům, tak sto bodům jsem byl blízko již před pár lety, tehdy se to ale kvůli pandemii nepovedlo. Jsem rád, že jsem se padesátky dočkal. Nikdy nevíte, co se může stát,“ uvedl Pastrňák a připomněl předčasný konec základní části v sezoně 2019/2020.

Češi byli u všech gólů

Padesátý gól v sezoně a 600. bod v kariéře v NHL Pastrňák vstřelil po necelých pěti minutách hry. Po přesném pasu Charlieho McAvoye se dostal za obranu Hurricanes a s přispěním bránícího Brenta Burnse poslal Bruins do vedení.

Podruhé se prosadil v polovině zápasu, kdy po asistenci Pavla Zachy využil přesilovku a zvýšil na 2:1.

Pastrňák podepsal v Bostonu osmiletou smlouvu. Český hokejista bude šestým nejlépe placeným hráčem NHL

Číst článek

Také na třetí brance Bostonu se výrazně podíleli čeští hokejisté. Tomáš Nosek rozjel Jakuba Lauka, který přidal čtvrtý přesný zásah v sezoně.

Český mladík, který dostal šanci při absenci zkušené dvojice Patrice Bergeron, Brad Marchand, zápas nedohrál. Ve třetí části při napadání nezvládl souboj s obráncem Jalenem Chatfieldem a po nepříjemném pádu utkání opustil. Podle trenéra Jima Montgomeryho by však měl být v pořádku.

Carolina ve třetí třetině i díky asistenci Martina Nečase smazala dvougólový náskok Bruins a vybojovala prodloužení. V tom branka nepadla a v závěrečných nájezdech byli úspěšnější hosté, kteří proměnili oba své pokusy.

Boston vyhrál 57. zápas v ročníku a přiblížil se rekordu NHL, o který se dělí Tampa Bay (2018/2019) s Detroitem (1995/1996). Oba celky v sezoně vyhráli 62 zápasů. Jediným dalším týmem, který v sezoně dosáhl alespoň na 60 vítězství byl Montreal (1976/1977).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme