Česko – Švédsko 2:1. Hokejoví junioři jsou ve finále mistrovství světa, v prodloužení rozhodl Kulich

Česká hokejová dvacítka porazila v Halifaxu Švédy 2:1 po prodloužení a postoupila poprvé od roku 2001 do finále mistrovství světa. Tým kouče Radima Rulíka prohrával od začátku druhé třetiny po gólu Ludviga Janssona, 39 sekund před koncem základní hrací doby ale srovnal David Jiříček. Postupový gól si připsal v závěru prodloužení Jiří Kulich. O zlaté medaile si mladí hokejisté zahrají poprvé po 22 letech.

Tento článek je více než rok starý.

Video Halifax (Kanada) (Aktualizováno: 23:30 4. 1. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejoví junioři slaví postup do finále mistrovství světa

Čeští hokejoví junioři slaví postup do finále mistrovství světa | Foto: Darren Calabrese | Zdroj: ČTK / AP

Národní juniorský tým měl Švédům co vracet. Nejen že Tre Kronor byli zatím jediní, kteří Čechy na letošním mistrovství porazili, zároveň tak utnuli české šance na bronz na letním šampionátu v Edmontonu. Trenér Rulík do zápasu poslal stejnou sestavu, která zdemolovala ve čtvrtfinále Švýcarsko 9:1.

Švédové začali lehce aktivněji, i když asi ne zdaleka tak, jak chtěli. Na jejich straně se vytáhl především gólman Carl Lindbom proti úniku Martina Ryšavého.

Češi v první třetině bez problému přežili oslabení a vytvořili si několik nadějných šancí, brankáři ale mohli zůstat relativně v klidu. Česká přesilovka byla o poznání nebezpečnější než švédská, ale gól z ní v závěru dějství nepadl.

Nešťastná druhá třetina

Krátce po začátku toho druhého ale přišla rána. Po švédské kombinaci se dostal puk k Ludvigu Janssonovi, ten od modré napřáhl a i s přispěním teče bránícího hráče prostřelil vše, co mu stálo v cestě – 0:1.

Smolné chvíle pro národní tým pokračovaly, kvůli dvěma přísným vyloučením po sobě šli Češi do dlouhého oslabení tři na pět. Švédové ale potvrdili, že přesilové hry jsou jejich slabina, a poctivou obranu nepřekonali.

V utkání bylo k vidění minimum střel, oba týmy dělaly dost pro to, aby vynulovaly ofenzivu soupeře. To platilo do poslední minuty druhé třetiny, kdy musel Lindbom vychytat Jiřího Ticháčka.

I třetí třetinu nezačali Češi nejlépe, chyba brankáře Suchánka téměř skončila další inkasovanou brankou. Jedovku Lysella následně gólman výborně vyrazil. I na druhé straně se útočníci více osmělili a začali pořádně testovat Lindboma, Eduard Šalé dokonce rozezvučel tyč! Čas ale utíkal rychle, rozhodčí jen zřídkakdy museli přerušit hru.

Závěrečný velký tlak hráčů v červenobílém stupňoval a 39 sekund před koncem přinesl při hře bez gólmana konečně ovoce. Hvězda Rulíkova výběru David Jiříček dal vzpomenout na Karla Rachůnka a těsně před koncem základní hrací doby proti Švédům přesnou ranou pod beton vyrovnal.

Dramatické prodloužení

Na počátku prodloužení měli v desetiminutové hře tři na tři navrch Češi, ale skórovat mohli Švédové. Především když mezi obránci elegantně protančil Isak Rosén a Suchánek musel fantasticky tváří v tvář útočníkovi zasáhnout.

Svůj tým Suchánek zachránil ještě v dalších třech nebezpečných situacích, srdce českých fanoušků se téměř zastavilo, především když zachytil puk těsně před brankovou čárou.

Český tým přežil obrovské šance a v poslední minutě přišla jeho chvíle. Jiří Kulich probruslil z pravé strany před bránu a prostřelil Lindboma, čímž odstartoval obří oslavy na ledě i na lavičce. Junioři konečně porazili Švédy a do finále mistrovství světa postoupili poprvé od roku 2001.

Česko - Švédsko 2:1 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 60. Jiříček (Špaček, Szturc), 70. Kulich (Šapovaliv, Špaček) - 22. Jansson (E. Pettersson, Östlund). Rozhodčí: Campbell, Hamilton - Wyonzek (všichni Kan.), Grillo (USA). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 9265.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme