Tři hokejisté Hradce Králové měli v play-off pozitivní test na doping, tým je vyřadil z kádru

Hokejisté extraligového Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl porušili během semifinálové série play-off proti Vítkovicím pravidla o dopingu. Hráči odevzdali vzorek pozitivní na blíže nespecifikovanou zakázanou látku. Vedení Mountfieldu o tom informovalo na svých oficiálních internetových stránkách a oznámilo, že do vyřešení případu všem třem pozastavilo smlouvy a vyřadilo je z kádru.

Hradec Králové (Aktualizováno: 16:58 30. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kevin Klíma, hokejista Hradce Králové

Kevin Klíma, hokejista Hradce Králové | Zdroj: Profimedia

„Mountfield HK se zcela jednoznačně distancuje od podobných aktivit hráčů a užívání jakýchkoliv doplňků stravy s obsahem zakázané látky, byť šlo o nevědomé a neúmyslné porušení pravidel. Klub se proti takovému chování vymezuje, zároveň se na tomto prohřešku nijak vědomě ani nevědomě nepodílel,“ konstatovali Východočeši v oficiálním prohlášení.

⚠️ Tiskové prohlášení hokejového klubu Mountfield HK, a.s.

mountfieldhk.cz/clanek.asp?id=…

15:18 – 30. 05. 2023

7 47

Podle přehledu na webu výboru bylo šest nejmenovaných hokejistů testováno 9. dubna, kdy se hrál čtvrtý zápas semifinále mezi Hradcem Králové a Vítkovicemi. Tři hráči měli test pozitivní.

Lék na chřipku

Podle webu iSport.cz hráči užili doplněk stravy, na jehož obalu nebyla přítomnost zakázané látky uvedena. Měl jim pomoci lépe se vyrovnat s následky chřipky, kterou předtím prodělali.

„Hráči byli pravidelně preventivně upozorňováni na nutnost důkladného prověření všech doplňků stravy v souvislosti se zakázanými látkami,“ uvedl klub a dodal, že podle hráčských smluv mají hokejisté konzultovat užívání léků a doplňků stravy s klubovým lékařem.

„Což se pravidelně děje. V tomto případě se to však, z neznámého důvodu, nestalo. Došlo tak k individuálnímu porušení tohoto pravidla zmíněnými hráči,“ doplnili zástupci Mountfieldu.

Klub uvedl, že Antidopingový výbor České republiky informoval představitele Hradce Králové o dopingovém nálezu v pondělních nočních hodinách. Podle přehledu na webu výboru bylo šest nejmenovaných hokejistů testováno 9. dubna, kdy se hrál čtvrtý zápas semifinále mezi Hradcem Králové a Vítkovicemi. Tři hráči měli test pozitivní.

Případ bude nyní řešit i vedení extraligy. Ředitel soutěže Martin Loukota řekl, že bude postupovat podle platných řádů. „Jako organizátor soutěže máme přistoupit k přiměřené sankci. Utkání ale vyhrály Vítkovice 2:1, takže i kdybychom ho zkontumovaly, vítěz se nemění,“ uvedl Loukota.

Více se Asociace profesionálních klubů (APK LH) a vedení soutěže podle něj vyjádří ke kauze až po získání bližších odborných informací a vyhodnocení případu.

„Je ale podle mě na místě iniciovat setkání s předsedou Antidopingového výboru ČR na půdě valné hromady APK LH a pokusit se následně zvýšit informovanost v této oblasti v klubech mezi extraligovými hráči,“ konstatoval Loukota v tiskové zprávě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme