Kamerun na závěr základních skupin šokoval Brazílii, postup do osmifinále ale slaví Švýcaři

Fotbalisté Kamerunu v závěrečném utkání ve skupině G zaskočili favorizovanou Brazílii, která už měla jistý postup do osmifinále, a vyhráli díky gólu v nastavení 1:0. Na účast ve vyřazovacích bojích to ale africkému týmu nestačilo, protože v souběžně hraném utkání Švýcaři zdolali Srbsko 3:2 a dostali se v tabulce skupiny na druhé místo.

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá (Aktualizováno: 22:09 2. 12. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vincent Aboubakar slaví gól proti Brazílii.

Vincent Aboubakar slaví gól proti Brazílii. | Foto: Jennifer Lorenzini | Zdroj: Reuters

Brazilci už měli postup ze základní skupiny G jistý, naopak Kamerun potřeboval velkého favorita porazit a ještě doufat v příznivý výsledek zápasu Srbska proti Švýcarsku. 

Jihokorejci díky gólu v nastavení porazili Portugalsko a čeká je osmifinále, Uruguay končí

Číst článek

A že byli Jihoameričané jasnými favority, to bylo viditelné od prvních minut. První velkou šanci měli ve 14. minutě Gabriel Martinelli, jeho hlavičku ale skvěle vyrazil brankář Devis Epassy.

Právě Martinelli dával kamerunské obraně zabrat celou první půli a chvíli před přestávkou měl další velkou šanci, i tentokrát ale jeho tvrdou střelu mířící pod břevno pohotově vyrazil Epassy.

Pak mohli zničehonic udeřit i Afričané, úplně volný Bryan Mbeumo ale se svou hlavičkou ztroskotal pro změnu na brazilském brankáři Edersonovi.

Pár minut po začátku druhého poločasu to znovu zkoušel aktivní Martinelli, opět ale zasáhl výborny Epassy. 

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

Brazilská převaha pokračovala, góly z toho ale nebyly. A tak přišlo v nastavení a v něm velká chvíle kamerunského kapitána Vincenta Aboubakara. Zkušený útočník si naběhl do vápna na centr z kopačky Mbekeliho a hlavou ho neomylně poslal do sítě – 1:0 pro Kamerun. 

Aboubakar si potom ale v euforii při oslavě sundal dres, dostal automaticky druhou žlutou kartu v zápase, takže Afričané museli dohrávat poslední minuty v oslabení. Vítězství už ale utéct nenechali a senzačně tak porazili brazílii 1:0.

Velké kamerunské oslavy se ale nekonaly. Ve druhém utkání skupiny G totiž Švýcaři porazili Srbsko 3:2 a vybojovali druhé postupové místo. Kamerun je ve skupině třetí a s turnajem se loučí. Brazílie v osmifinále narazí na Jižní Koreu.

Švýcaři postupují

Fotbalisté Švýcarska porazili 3:2 Srbsko a do vyřazovací fáze postoupili se šesti body z druhého místa skupiny G. Ve čtvrtfinále se střetnou v úterý s Portugalskem. Balkánský celek obsadil s jediným bodem poslední místo a na turnaji končí.

Přestřelku v Dauhá odstartoval ve 20. minutě švýcarský záložník Xherdan Shaqiri. V 26. a 35. minutě skóre otočili Aleksandar Mitrovič s Dušanem Vlahovičem, ale další otočku zařídili ve 44. a 48. minutě Breel Embolo s Remem Freulerem.

Výběr země helvétského kříže zopakoval vítězství z druhého kola skupinové fáze na šampionátu 2018 v Rusku, kde zdolal stejného soupeře 2:1. Švýcaři postoupili do play off MS potřetí v řadě, Srbové naopak na premiérovou účast v osmifinále nedosáhli.

MS (PLATNÉ K 2. 12. 2022)
Tým Z V R P Skóre B
1. Brazílie 3 2 0 1 3:1 6
2. Švýcarsko 3 2 0 1 4:3 6
3. Kamerun 3 1 1 1 4:4 4
4. Srbsko 3 0 1 2 5:8 1

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - Skupina G (Dauhá, 974):
Srbsko - Švýcarsko 2:3 (2:2)
Branky: 26. A. Mitrovič, 35. Vlahovič - 20. Shaqiri, 44. Embolo, 48. Freuler. Rozhodčí: Rapallini - Belatti, Bonfá - Vigliano (video, všichni Arg.). ŽK: S. Milinkovič-Savič, Pavlovič, Gudelj, A. Mitrovič, Milenkovič, Lukič, Rajkovič (mimo hřiště) - Widmer, Vargas, Xhaka, Schär. Diváci: 41 378.

Kamerun - Brazílie 1:0 (0:0)
Branka: 90.+2 Aboubakar. Rozhodčí: Elfath - Atkins, Parker (všichni USA) - Hernández (video, Šp.). ŽK: Tolo, Kunde, Fai Collins, Aboubakar - Militao, Bruno Guimaraes. ČK: 90.+3 Aboubakar. Diváci: 85 986.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme