Do Kataru přiletělo o půl milionu méně zahraničních fanoušků, než se čekalo. Hotely jsou nevyužité

V první polovině fotbalového mistrovství světa přijelo do Kataru 766 000 zahraničních fanoušků. S odvoláním na pořadatele to uvedla agentura Reuters, podle níž přitom třímilionový emirát očekával na čtyřtýdenním turnaji přes 1,2 milionu návštěvníků z ciziny.

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá (Katar) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Maroka by po nečekaném postupu mohli zvýšit návštěvnost mistrovství

Fanoušci Maroka by po nečekaném postupu mohli zvýšit návštěvnost mistrovství | Foto: Wolfgang Rattay | Zdroj: Reuters

Přestože na čtvrtfinále po překvapivém postupu Maroka zamířily speciálními lety stovky příznivců z této africké země, podle Reuters už počet zahraničních návštěvníků MS nijak dramaticky nenaroste.

Je to pro mě jako sen, rozplýval se po hattricku Švýcarsku Ramos, který v sestavě nahradil Ronalda

Číst článek

V Kataru se bude hrát ještě osm zápasů, finále je na programu 18. prosince.

Pořadatelé oznámili, že dosud prodali 3,09 milionu vstupenek. Podle FIFA předčila návštěvnost základní části turnaje (2,45 milionu) zhruba o 300 tisíc diváků předchozí šampionát, který se konal před čtyřmi lety v Rusku.

Rekordní počet fanoušků přišel na MS v roce 1994 v USA, kde zápasy na stadionech vidělo přes tři a půl milionu lidí.

Menší počet zahraničních hostů vedl k nečekanému přebytku ubytovacích kapacit, mnoho hotelů v Kataru tak zeje prázdnotou. Těsně před začátkem šampionátu nabízelo stovky možností k ubytování téměř padesát ubytovacích zařízení.

‚Fotbal jako nástroj v boji o moc.‘ Katarská cesta přes blokádu až k nejdražšímu šampionátu v historii

Číst článek

Situace ale zároveň zabránila větší míře dopravních problémů, se kterou se i tak nejmenší země, která kdy hostila mistrovství světa, na začátku turnaje musela potýkat. Počet zahraničních návštěvníků přesto krátkodobě zvýšil populaci země o čtvrtinu.

Návštěvníci Kataru si musí před cestou opatřit identifikační kartu Hayya, která slouží jako povinné vstupní vízum v období turnaje. V úterý Katar od této povinnosti pro země Rady pro spolupráci v Zálivu upustil.

Vstupenky jsou v Kataru nejdražší v historii. Průměrná cena lístku činí asi osm tisíc korun, podle Reuters si zahraniční fanoušci značně připlatí i za ubytování nebo alkohol. Na nové stadiony a renovaci těch starších vynaložil bohatý emirát tři miliardy dolarů (téměř 70 miliard korun).

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme