Jsme Rocky Balboa tohoto mistrovství, zní z Maroka. Africká země šokovala postupem do semifinále

Skončila osmá minuta nastavení a stadion plný vášnivých marockých fanoušků propukl v jásot. Podceňovaný tým porazil po excelentním týmovém výkonu favorizované Portugalsko a postoupil na fotbalovém mistrovství světa mezi nejlepší čtyři týmy. Před tím navíc stihl vyřadit poslední bronzové medailisty z Belgie a hvězdný tým Španělska.

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá (Katar) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Maroka slaví postup do semifinále mistrovství světa

Fotbalisté Maroka slaví postup do semifinále mistrovství světa | Foto: Carl Recine | Zdroj: Reuters

Čekal někdo kromě těch nejoddanějších marockých fanoušků takovou pohádku?

Ano, například legendární kamerunský útočník Samuel Eto'o předpověděl úspěch „Lvů z Atlasu“ už měsíc dopředu. Správě odhadl, že Maročané vyhrají svou skupinu, vyřadí Španěly a následně i Portugalce.

Nelze však Eto'ovy predikce přeceňovat. Přeci jen trochu nadržoval africkým týmům a první tři místa turnaje obsadil Kamerunem, Marokem a Senegalem. 

I přes to, že jeho Kamerun skončil už ve skupině, mu ale stejně musí dělat radost, že v semifinále šampionátu je poprvé v historii africký celek. Prolomit skleněný strop čtvrtfinále se v minulosti pokusily tři africké týmy, ale vždy selhaly. Až Maroko a branka Júsufa Nasjrího přepsaly historii.

„Jsme tu, abychom změnili mentalitu a zbavili se pocitu méněcennosti. Maroko se může utkat s kýmkoliv na světě, v semifinále a možná i dále. Ukázali jsme příští generaci, že maročtí fotbalisté mohou dělat zázraky,“ byl hrdý brankář Jasín Bunú, který byl zvolen hráčem utkání.

‚Bojíme se, že se to v zemi ještě vyostří.‘ Fotbal měl Brazilce sblížit, místo toho přinesl strach a bolest

Číst článek

Severoafrická země si užívá v Kataru velké podpory fanoušků. Po překvapivém postupu přes Španělsko se s nimi z Maroka vypravily směr Dauhá desítky letadel a v hledišti to bylo znát, stadion bouřil při každém dotyku s míče v podání hráčů v červených dresech. Trenér Valíd Radžradžuí věří, že tým nepodporují jen vlastní fanoušci.

„Stáváme se týmem, který milují všichni, protože ukazujeme vášeň a srdce. Nejde o zázrak, porazili jsme Belgii, Španělsko, Portugalsko a remizovali s Chorvaty bez toho, aniž bychom inkasovali. To je tvrdá práce,“ řekl nadšený trenér.

„Celý kontinent je na nás hrdý. Když se koukáte na Rockyho Balbou, fandíte mu. My jsme Rocky tohoto mistrovství světa,“ připomněl Radžradžuí příběh o chudém boxerovi, který se postavil světové elitě. 

Už nyní je jisté, že Lvi z Atlasu v pomyslném ringu vyzvou ještě dva soupeře. Pokud se jim povede alespoň jeden z nich vyhrát, zajistí si medaili z mistrovství světa, což by znamenalo jedno z největších překvapení v historii mistrovství světa.

A záložník Sofiane Boufal by měl další příležitost slavit na hřišti tancem se svou maminkou jako po utkání s Portugalskem.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme