‚Báli jsme se už před výkopem.‘ Na výkon rozhodčího Lahoze si stěžovali hráči Argentiny i Nizozemska

Fotbalisté Argentiny postoupili do semifinále mistrovství světa. Nizozemsko totiž porazili 3:2 na penalty. I když oba celky hodnotily výsledek zápasu rozdílně, podle Radiožurnálu Sport se shodly na kritice zkušeného španělského arbitra Antonia Lahoze. Sudí v zápase rozdal šestnáct žlutých karet a podle výpovědí pobouřily jeho verdikty hráče obou zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělský fotbalový rozhodčí Antonio Lahoz

Španělský fotbalový rozhodčí Antonio Lahoz | Foto: Carl Recine | Zdroj: Reuters

Antonio Lahoz ve druhé půli odpískal penaltu pro Argentinu, a právě v tu chvíli přišel o kontrolu nad dramatickým utkáním. Lionel Messi z puntíku následně v 73. minutě zvýšil náskok Jihoameričanů na 2:0.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si ohlasy Argentinců a Nizozemců po čtvrtfinále mistrovství světa

Pětačtyřicetiletý španělský sudí od té chvíle tasil jednu žlutou kartu za druhou - celkem jich rozdal šestnáct a přidal i jednu červenou. Nizozemci si stěžovali na ostré fauly a zdržování hry.

Kritikou nešetřili ani Argentinci vedení kapitánem Lionelem Messim: „Všichni to viděli. Báli jsme se už před výkopem, protože ho známe ze španělské ligy. Hrajeme vyrovnané, důležité souboje. Nesmíme dovolit, aby sudí nedosahoval kvalit takového zápasu.“

Rozhodčí Lahoz nastavil ve druhé půli deset minut a Nizozemci, kteří v té chvíli ztráceli už jen jeden gól, toho využili k vyrovnání. Podruhé v utkání se trefil Wout Weghorst, který poslal zápas do prodloužení a následných penalt.

Jeho trefa, při které Oranjes místo střely z přímého kopu zvolili mazanou přihrávku a signálem zmátli obranu soupeře, nejspíš vejde do učebnic fotbalu.

Vítězná Argentina

Při pokutových kopech neuspěli dva nizozemští střelci, vítěznou penaltu proměnil útočník Lautaro Martinez. Argentinští fotbalisté pak nesportovně slavili před zraky soupeřů a výsledkem byly další potyčky, které se přesunuly i do útrob stadionu.

Argentinci zdolali Nizozemsko po penaltách a po osmi letech si na mistrovství světa zahrají o medaile

Číst článek

Například Lionel Messi měl problémy s Woutem Weghorstem. Mrzutý na pozápasové tiskové konferenci byl i trenér evropského týmu Louis van Gaal.

„Penalta nařízená proti nám byla podle mě velmi sporná. Výkon rozhodčího mě otrávil, ale kvůli němu jsme neprohráli. Je obrovská škoda skončit v rozstřelu. Nechávám po sobě tým, který lidsky i fotbalově drží pospolu,“ smutnil trenér Nizozemců, který na lavičce Oranjes překonal onkologickou nemoc a už před turnajem ohlásil konec kariéry.

Argentinci se můžou po výhře 3:2 těšit na semifinále proti Chorvatům, kteří porazili Brazilce 2:1 na penalty.

František Typovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme