Martínez je Machiavelli fotbalu. Jeho myšlenkové hry jsou vypočítavé, říká psycholog o brankáři Argentiny

Argentinský brankář Emiliano Martínez vychytal v play off mistrovství světa nejprve postup do semifinále přes Nizozemsko a následně v zápase o zlato Francii. Celkem byl Martínez na reprezentační a klubové úrovni úspěšný ve čtyřech rozstřelech v řadě. Naposledy byl neúspěšný v roce 2019 ještě v dresu Arsenalu. Jaké triky však brankář Argentiny a Aston Villy používá, aby byl proti penaltám úspěšný?

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emiliano Martinez se raduje z chycené penalty ve finálovém rozstřelu

Emiliano Martinez se raduje z chycené penalty ve finálovém rozstřelu | Foto: Carl Recine | Zdroj: Reuters

Ve čtvrtfinále mistrovství světa proti Nizozemsku lapil Martínez hned dvě úvodní penalty, které kopali Virgil van Dijk a Steven Berghuis. S následnými třemi pokusy si sice neporadil, ale i tak to Argentině stačilo k postupu.

Zápas byl plný emocí, což penaltový rozstřel vygradoval. Martínez se snažil, rozhodit Nizozemce několika prostředky. Před penaltou Berghuise dělat, že mu chce podat míč, nicméně těsně před nizozemským útočníkem ho zahodil.

„Myšlenkové hry Martíneze jsou nepředvídatelné a vypočítavé. Je to Machiavelli fotbalu. Nutí protihráče, aby na něj reagovali,“ napsal na twitter norský profesor a psycholog Geir Jordet.

Své zákroky navíc také vehementně oslavoval. Navíc směrem k brankáři soupeře Andriesu Noppertovi i nizozemským fanouškům. Když se na svůj pokus chystal nizozemský hrdina čtvrtfinále Wout Weghorst, Martínez mu míč odkopl.

Weghorst a jeho spoluhráči Teun Koopmeiners a Luuk de Jong se sice už v rozstřelu nemýlili, ale ve vypjaté nervózní atmosféře, kterou Martínez spoluvytvořil to na postup nestačilo.

Před penaltami jsem byl klidný, prozradil po zisku trofeje mistra světa gólman Argentiny Martinez

Číst článek

Celkem v kariéře čelil Martínez v základní hrací době a v rozstřelech 59 penaltovým pokusům. 13 z nich chytil a v pěti případech střelec minul kompletně branku. To znamená, že má Martínez úspěšnost v hodnotě 30.5 %.

A třetinovou úspěšnost měl Martínez i ve finále. Ve druhém poločase a následně na konci prodloužení sice nechytil pokusy Kyliana Mbappého, který dal i první penaltu v rozstřelu, čímž zkompletoval hattrick. 

V rozstřelu však opět rozjel své taktiky na znervózňování soupeře, což i tentokrát přineslo ovoce. Několikrát například upozorňoval rozhodčího Szymona Marciniaka, aby zkontroloval postavení míče před penaltami.

Následně chytil penaltu Kingsleymu Comanovi a před jeho následovatelem Aurélienem Tchouaménim odhodil míč do dálky. Francouzský záložník poté poslal svou střelu do tyče. A opět následovaly bouřlivé oslavy i směrem k Hugo Llorisovi.

„Rozhodčí zahození míče nijak nepotrestal. To ukázalo, kdo tu velí. Martínez se poté na Tchoámeniho samolibě usmál a francouzský záložník minul,“ doplňuje Jordet.

Ve čtvrté sérii provokoval Randala Kolo Muaniho, po čemž už rozhodčímu Marciniakovi došla trpělivost a dal argentinskému brankáři žlutou kartu. Ta už však nic nezměnila. Kolo Muani sice penaltu proměnil, ale to se povedlo na druhé straně i Gonzalu Montielovi, což byla tečka a finálovým rozstřelem.

lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme