‚Bez nich by to nefungovalo, jsou pilířem úspěchu.‘ Mistrovství světa táhnou dobrovolníci, je jich 20 tisíc

Organizovat světový šampionát ve fotbale je nelehký úkol, zvlášť pak, když se celé mistrovství odehrává na území přibližně stejně velkém jako Středočeský kraj. Katar vybudoval tři linky metra, pořídil sedm tisíc nových autobusů. Nic z toho by ale nemělo cenu, kdyby se na pomoc nepřihlásilo přes dvacet tisíc dobrovolníků. „Tohle zažijete jednou za život, je to jedinečná zkušenost,“ pochvaloval si pro Radiožurnál Sport jeden z nich.

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobrovolníci na mistrovství světa v Kataru

Dobrovolníci na mistrovství světa v Kataru | Foto: Carl Recine | Zdroj: Reuters

„Oni jsou hlavním pilířem úspěchu. Bez nich by to nefungovalo. Je úžasné, že chtějí pomáhat navzdory svým povinnostem. Za to jsme se jim museli odměnit, protože to dělají jen z radosti a lásky ke sportu,“ pochvalovala si práci dobrovolníků Rasha Al Qarniová, která je hlavní koordinátorkou všech dobrovolníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mistrovství světa táhnou dobrovolníci, je jich 20 tisíc a jsou pilířem úspěchu organizačního štábu

Zmíněná odměna pro dobrovolníky je fanzóna, kde společně bydlí, mají možnost se v době volna dívat na zápasy a poznávat se navzájem. Připomíná to trošku dětský tábor a atmosféra je tam velmi příjemná.

„Je to jedinečná zkušenost. Tohle zažijete jednou za život. Já osobně jsem tu nejen proto, abych pomáhal, ale abych poznal nové lidi z různých zemí,“ říká dobrovolník Bruno.

„Pro mě je dobrovolničení forma, jak se uvolnit. Když pomáhám, nestresuju se, ale naopak mám radost. Na oplátku poznám komunitu, která si bude blízká mnoho let,“ pokračuje dobrovolnice Amelia.

Bruno a Amelia bydlí právě ve vesničce nedaleko Dauhá. Pracovní doba dobrovolníků se nijak neliší od placených členů organizačního týmu. Jediné, co jim katarská vláda dává, je jídlo a střecha nad hlavou po dobu šampionátu.

Ve vesnici, kde bydlí, ale mají vše potřebné, i co se týče zábavy. Nechybí tu venkovní fitness, bazén a pochopitelně velkoplošná obrazovka pro sledování zápasů mistrovství světa.

„Jsem teď zklamaný, včera jsem tu koukal na Anglii. Byl jsem přesvědčený, že to letos dopadne, fandím Anglii už devět let,“ vyprávěl zklamaný Rahul, kterého mrzelo vypadnutí Anglie ve čtvrtfinále. 

Ale z kataru si přece jen velký zážitek odveze. Společně s dalšími 19 dobrovolníky měl totiž za odměnu možnost navštívit trénink nizozemské reprezentace, a dokonce si s některými hráči na chvíli zakopat.

„Jistě, trochu nestandardní to je. Ale je to mistrovství světa ve fotbale a ten má přinášet radost. Příště to rádi uděláme znovu,“ doplnila za nizozemskou reprezentaci její mluvčí Marienne van Leuvenová.

Vojtěch Šilhan, kal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme