Odvolaný gól ho nezastavil. Nejlepší střelec Ekvádoru Valencia útočí na rekord legendárního Eusébia

Fotbalisté Kataru zahajovací zápas domácího mistrovství světa nezvládli. Na stadionu v Chúru prohráli s Ekvádorem 0:2. Hvězdou utkání byl kapitán Jihoameričanů Enner Valencia, který dal oba góly. Mohl jich však přidat ještě víc, ten první mu totiž sebral VAR.

Chúr Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

útočník Enner Valencia

útočník Enner Valencia | Foto: Kai Pfaffenbach | Zdroj: Reuters

Emotivní komentátoři ekvádorské rozhlasové stanice Radio Scandalo se v neděli z gólu poprvé radovali hned ve 3. minutě, tehdy jim ale nadšení z první trefy Valencii sebral poloautomatický ofsajdový systém, a rozhodčí tak branku odvolal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Ennera Valenciu po zápase s Katarem

Ještě v prvním poločase si ale zkušený útočník hned dvakrát spravil chuť. V 16. minutě nejprve proměnil penaltu, kterou si sám vybojoval poté, co ho při snaze o kličku fauloval gólman, a druhou trefu přidal po půl hodině hry.

„Pamatuju si, že v době losu základních skupin jsem byl s klubem na tréninkovém kempu. O vítězství v zahajovacím zápase šampionátu v Kataru jsem často snil. To, že jsem dal dva góly a pomohl týmu k vítězství je splněný sen,“ přiznal na tiskové konferenci po utkání s Katarem ekvádorský fotbalista Enner Valencia, který v neděli ze zdravotních důvodů opustil hřiště v 77. minutě a zbytek zápasu sledoval z lavičky s obvázaným kolenem.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

V dalším duelu Jihoameričané vyzvou favorizované Nizozemce a případná absence klíčové opory by pro ně byla hodně citelná. Jeden z expertů Radiožurnálu Sport pro letošní světový šampionát – hráčský agent Jiří Stejskal – si ale myslí, že Valencia bude připravený.

„Na rekonvalescenci a na trénink má minimálně čtyři dny. Tihle kluci z Jižní Ameriky jsou trošku herečky, takže si myslím, že to nebude tak vážné a že příští zápas určitě nastoupí,“ říká Stejskal. 

Enner Valencia dal posledních pět gólů Ekvádoru na mistrovství světa, třikrát se trefil už na turnaji v roce 2014 v Brazílii, a už jen jedna branka ho dělí od vyrovnání rekordu. Vstřelit šest gólů své země na světovém šampionátu v řadě se povedlo Portugalci Eusébiovi, Italovi Paolu Rossimu a naposledy, v roce 1994, Rusovi Olegu Salenkovi.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme