‚S páskou nebo bez ní, náš postoj trvá.‘ Němečtí fotbalisté gestem odsoudili postoj FIFA k diskriminaci

Němečtí fotbalisté se na mistrovství světa před startem zápasu proti Japonsku vyjádřili gestem se zakrytými ústy. Chtěli tak dát najevo svůj nesouhlas s vedením Mezinárodní fotbalové asociace FIFA, které jim před startem světového šampionátu zakázalo nosit duhovou pásku na podporu antidiskriminační kampaně „OneLove“.

Tento článek je více než rok starý.

Katar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Německa před zápasem proti Japonsku udělali gesto, kterým odsoudili chování FIFA

Fotbalisté Německa před zápasem proti Japonsku udělali gesto, kterým odsoudili chování FIFA | Zdroj: Reuters

Němci, stejně jako dalších šest fotbalových federací, nebudou na probíhajícím šampionátu hrát s duhovou páskou.

‚Proti duchu fotbalu.‘ Kapitáni evropských zemí se pod pohrůžkou vyloučení vzdali v Kataru duhových pásek

Číst článek

Zástupci Anglie, Belgie, Dánska, Německa, Nizozemska, Švýcarska a Walesu se svého plánu vzdali poté, co jim FIFA oficiálně oznámila, že by za to okamžitě po nástupu na hřiště dostal kapitán žlutou kartu.

Německý národní tým ve středu po nástupu na trávník k zápasu s Japonskem udělal gesto, kterým na stanovisko FIFA jasně upozornil a následně na sociálních sítích vysvětlil:

„S naší kapitánskou páskou jsme chtěli jít příkladem pro hodnoty, kterými v národním týmu žijeme: rozmanitost a vzájemný respekt. Buďte hlasití spolu s ostatními národy. Nejde o politické poselství: o lidských právech se nesmí vyjednávat. To by mělo být samozřejmé. Bohužel stále není. Proto je pro nás tato zpráva tak důležitá. Odepřít nám pásku je stejné odepřít nám hlas. Náš postoj trvá,“ uvedli představitelé německého fotbalového svazu na sociálních sítích.

Proti zákazu duhových pásek se vymezila i německá spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová, která rozhodnutí FIFA dříve označila za nepřijatelné.

Na zápase se ve středu podle agentury Reuters objevila v hledišti vedle předsedy FIFA Gianniho Infantina s duhovou páskou na paži.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme