Argentinci jsou mistry světa. V infarktovém finále porazili Francii na penalty

Fotbalisté Argentiny vyhráli mistrovství světa v Kataru a ve své historii získali třetí titul. Strhující zápas musel vyvrcholit až penaltami. Argentinci sice zásluhou Messiho a Di Márii vedli už 2:0, ale za Francii vyrovnal ve druhé půli Mbappé. Messi vrátil svému týmu vedení ve druhé části prodloužení, na což zareagoval z penalty opět Mbappé svou třetí trefou v zápase. Rozhodující gól v penaltách dal Gonzalo Montiel.

Tento článek je více než rok starý.

Lusail (Katar) (Aktualizováno: 19:52 18. 12. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentina ovládla mistrovství světa poprvé od roku 1986, kdy ji k titulu dovedl legendární Diego Maradona. Nyní vedla tým další hvězda, Lionel Messi, který dal ve finále dva góly. Na druhé straně zářil Kylian Mbappé, jehož hattrick však na triumf nestačil.

Finále MS jsme sledovali ONLINE

Číst článek

Zápas začal opatrně z obou stran, nicméně Francouzi byli zpočátku nejistí v rozehrávce. Po jedné z nepřesností se dostal v 5. minutě ke střele Alexis Mac Allister, jehož pokus z dálky chytil Hugo Lloris do náruče.

V 9. minutě měl francouzský brankář další práci po sérii centrů od Argentinců. Situaci ukončil Cristian Romero, který narazil právě do Llorise, po čemž musel být gólman ošetřován.

Francouzi si svou první větší příležitost vytvořili v 19. minutě. Po faulu Rodryga de Paula na Thea Hernandeze kopali přímý kop z kraje velkého vápna. Antoine Griezmann nacentroval míč Olivieru Giroudovi, který hlavičkoval těsně nad branku, ale při svém pokusu fauloval.

Ve 21. minutě obešel Ángel di María ve vápně Ousmane Dembélého, který argentinského záložníka fauloval. Sudí Marciniak neváhal a nařídil penaltu. K ní se postavil Lionel Messi. Kapitán Argentiny udržel chladnou hlavu a svou střelu poslal přesně na druhou stranu branky, než kam skákal Lloris.

A ve 36. minutě byla situace pro obhájce titulu ještě vážnější. Dayot Upamecano pod tlakem přišel na polovině o míč, načež Argentinci předvedli ukázkový protiútok na jehož konci byla přihrávka Mac Allistera na Di Máriu, který se tváří v tvář proti Llorisovi prosadil, i když míč netrefil čistě.

Na kritickou situaci reagoval francouzský trenér Didier Deschamps hned dvojím střídáním už ve 42. minutě. Girouda s Démbélém nahradili Randal Kolo Muani a Marcus Thuram.

Na konci sedmiminutového nastavení první půle centroval z přímého kopu nebezpečně Griezmann, ale jeho míč nikdo ze spoluhráčů nenašel.

Druhý poločas

Francouzi potřebovali do druhé půle nastoupit s vervou, ale to se nestalo. Fotbalisté Argentiny důsledně bránili největší hvězdy Francie a soupeře do příležitostí nepouštěli.

A první větší šanci druhé půle měli na svědomí opět Jihoameričané. V 60. minutě se na křídle skvěle uvolnil Di Mária a poslal do pokutového území přízemní míč, který pustil De Paul na Messiho, kterému však střela nesedla ideálně.

Messi chce pro Argentinu první titul po 36 letech, Francie zase sahá po historické obhajobě

Číst článek

Argentina vystřídala poprvé v 66. minutě, když odešel právě Di Mária, který zařídil penaltu a dal gól na 2:0. Nahradil ho Marcos Acuňa.

Až v 71. minutě se dostal k první střele v zápasu Kylian Mbappé. Dobře se prokličkoval mezi protihráči a na hranici velkého vápna vystřelil. Jeho pokus však šel nad branku Emiliana Martíneze.

V 79. minutě udělali Argentinci první větší chybu v defenzivě a mělo to tvrdé následky. Nicolas Otamendi prohrál rychlostní souboj s Muanim a ve vápně ho fauloval. K penaltě se postavil Mbappé, a i když si Martinez na míč sáhl, gólu nezabránil.

A o dvě minuty později bylo dokonce vyrovnáno. Coman skvěle získal míč na půlce hřiště a poslal ho Mbappému, který krásnou střelou z dálky vrátil Francii zpět do hry.

Ve třetí minutě nastavení se opět dostal Mbappé do slušné střelecké příležitosti, ale Argentinci jeho pokus tečovali mimo. Francouzi si po rohu vytvořili závar před brankou, ze kterého se však neprosadili. V šesté minutě nastavení střílel nebezpečně z hranice vápna Messi, ale jeho tvrdý pokus Lloris vyrazil.

Francouzi na konci základní hrací doby vypadali daleko čerstvěji než Argentinci. Zvládli vyrovnat a neměli ani daleko ke třetí brance. Zápas zamířil do prodloužení.

Prodloužení

V prodloužení nehradil Lautaro Martínez v útoku Juliana Álvareze. Martínez se na konci první části prodloužení dostal do dvou dobrých příležitostí, ale ani jeden z jeho pokusů gólem neskončil.

Fotbalisté Argentiny byli v prodloužení daleko aktivnější, což se jim vyplatilo ve 108. minutě. Střelu Martíneze vyrazil Lloris hned před sebe, kde byl připravený Messi a poslal svůj tým do vedení 3:2.

Z vedení se ale hráči Argentiny neradovali dlouho. Po střele Mbappého ve 116. minutě hrál rukou ve vápně Gonzalo Montiel, po čemž rozhodčí okamžitě nařídil penaltu. Jako v prvním případě se k ní opět postavil Kylian Mbappé. Svou střelu namířil do stejného místa jako u úvodního gólu, čímž srovnal na 3:3 a zkompletoval hattrick.

Závěr prodloužení nabídl infarktové momenty. Nejprve Martínez vychytal v tváří tvář Muaního a z protiútoku měl skvělou šanci Lautaro Martínez, které ale svou hlavičku namířil mimo. 

Penalty

Do úvodní série nasadily oba týmy své největší hvězdy. Mbappé i Messi své pokusy proměnili. První nezdar přišel ve druhé sérii, když Kingsleyho Comana vychytal Martínez, na což zareagoval Dybala přesnou penaltou, čímž poslal Argentinu do vedení.

Do kritické situace dostal obhájce titulu Aurélien Tchouaméni, který trefil tyč a následně Leandro Paredes zdvojnásobil výhodu Argentiny.

Kolo Muani sice poté Martíneze překonal, ale Gonzalo Montiel se rovněž nemýlil a své zemi zařídil titul mistrů světa.

Radost fanoušků Argentiny v Buenos Aires

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - finále (Lusail):

Argentina - Francie 3:2 (2:2, 2:0) po prodloužení, na pen. 4:2

Branky: 23. z pen. a 108. Messi, 36. Di María - 80. z pen., 81. a 118. z pen. Mbappé. Penalty proměnili: Messi, Dybala, Paredes, Montiel - Mbappé, Kolo Muani. Neproměnili: Coman, Tchouaméni. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: Fernández, Acuňa, Paredes, Montiel - Rabiot, Thuram, Giroud. Diváci: 88.966.

Sestavy:

Argentina: E. Martínez - Molina (91. Montiel), Romero, Otamendi, Tagliafico (120.+1 Dybala) - Fernández - De Paul (102. Paredes), Mac Allister (116. Pezzella) - Messi, Álvarez (103. Lautaro Martínez), Di María (64. Acuňa). Trenér: Scaloni.

Francie: Lloris - Koundé (120.+1 Disasi), Varane (113. Konaté), Upamecano, T. Hernandez (71. Camavinga) - Tchouaméni - Griezmann (71. Coman), Rabiot (96. Fofana) - Dembélé (41. Kolo Muani), Giroud (41. Thuram), Mbappé. Trenér: Deschamps.

lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme