Hokejisté na mistrovství světa po obratu rozstříleli Slovince 6:2, hattrickem se blýskl Kubalík

Čeští hokejisté vyhráli na mistrovství světa v Rize nad nováčkem Slovinskem 6:2, přestože ještě v 39. minutě prohrávali 0:2. Hattrickem a jednou asistencí se na tom podílel útočník Dominik Kubalík. Skórovali také kapitán Roman Červenka, obránce Michal Kempný a útočník Jakub Flek. Další zápas čeká svěřence trenéra Kariho Jalonena v sobotu od 11.20 proti Norsku.

Riga (Aktualizováno: 19:12 18. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté národního týmu slaví výhru nad Slovinskem

Hokejisté národního týmu slaví výhru nad Slovinskem | Zdroj: Reuters

Češi sice prohrávali po gólu Mihy Verliče a přesilovkové trefě Jan Urbase už v 12. minutě 0:2, ale další ztrátu po pondělní porážce s domácím Lotyšskem 3:4 v prodloužení nedopustili.

Utkání Česko - Slovinsko jsme sledovali online

Číst článek

S deseti body ze čtyř utkání se posunuli na druhé místo tabulky slupiny B o bod před Švýcarsko, které má ještě zápas k dobru. Slovinci zůstávají bez zisku.

„To už se prostě nesmí stát, nesmí se to opakovat a já jsem přesvědčený o tom, že už se to opakovat nebude a že naše starty budou rapidně lepší. Hned ten další zápas, co hrajeme, bude vypadat úplně jinak,“ řekl Radiožurnálu Sport Kubalík.

Českému týmu nabídl už po 40 sekundách přesilovou hru Crnovič, ale Slovinci se ubránili. Gólman Gračnar si poradil i s Knotovou střelou.

Tým kouče Matjaže Kopitara se úspěšně bránil a v čase 7:23 se ujal vedení. Střelu kapitána Urbase tečoval Verlič a od Knotovy brusle se puk odrazil za Vejmelku, který dostal poprvé na turnaji příležitost v brankovišti.

Odpovědět se snažil hned Beránek. Velkou šanci měl obránce Dvořák, který se dostal před Gračnara, ale s bekhendovým blafákem neuspěl. Ve 12. minutě se radovali opět Slovinci.

Při Dvořákově vyloučení prostřelil Vejmelku od modré čáry mezi betony Urbas. Jalonenův výběr se těžko dostával k ohrožení branky soupeře a Vejmelka měl nadále práci, především s Pavlinovou tečovanou ranou. Před první pauzou se ještě ocitl sám před českou brankou Simšič, ale minul.

Marné dobývání zatažené obrany Slovinců pokračovalo i v druhé části a navíc Kopitarův výběr byl i nadále nebezpečný.

Vejmelka si pohlídal Maverovo zakončení po objetí branky. Gračnara prověřil Kundrátek, ale potom se musel český tým bránit při Chlapíkově trestu, při kterém Vejmelka zlikvidoval Verličovu střelu z levého kruhu. Při Kundrátkově vyloučení zneškodnil gólman Arizony Jegličovu šanci.

V 33. minutě musel Vejmelka opět podržet svůj tým, když si po brejku Slovinců a Panceho přihrávce poradil s bekhendovým zakončením Drozga. Při Magovacově zásahu vysokou holí na Tomáška se dočkali Češi druhé přesilové hry a už ji využili. V čase 38:19 se trefil z pravého kruhu Kubalík.

Obrat na konci

Do třetí části nastoupil Jalonenův tým s pozměněným složením útoků a tlačil se za vyrovnáním. Mimo skončila Dvořákova střela tečovaná Černochovou bruslí. Při Gregorcově vyloučení už se Češi dočkali vyrovnání. Kubalík si vyměnil puk s Tomáškem a opět z pravého kruhu skóroval. Za 73 sekund našel Voženílek od pravého mantinelu před brankou Červenku, který šikovnou tečí otočil skóre.

V 52. minutě si najel na Sobotkovu ideální přihrávku Kempný a pojistil vedení. V čase 57:49 při power play Slovinců zamířil do prázdné branky Kubalík a dovršil druhý hattrick v reprezentační kariéře.

Navíc se s šesti góly i s 10 body dostal do čela statistik turnaje. Výsledek ještě dovršil 64 sekund před koncem Flek, který z pravého rohu ze záporného úhlu překvapil Gračnara. Další šanci měl ještě uzdravený Chlapík, ale slovinského gólmana nepřekonal.

S deseti body ze čtyř utkání se posunuli na druhé místo tabulky slupiny B o bod před Švýcarsko, které má ještě zápas k dobru. Slovinci zůstávají bez zisku.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Riga):

Česko - Slovinsko 6:2 (0:2, 1:0, 5:0)

Branky a nahrávky: 39. D. Kubalík (Kempný, Tomášek), 44. D. Kubalík (Tomášek, Smejkal), 45. Červenka (D. Voženílek, Košťálek), 52. Kempný (Sobotka, D. Kubalík), 58. D. Kubalík (J. Zbořil), 59. Flek (Kempný, T. Dvořák) - 8. Verlič (Urbas, Gregorc), 12. Urbas (Gregorc, Jeglič). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Štolc - Cattaneo (oba Švýc.), Kroyer (Dán.). Vyloučení: 3:3. Využití: 2:1. Diváci: 3670.

mim, jam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme