Němci si poprvé v novodobé historii zahrají finále mistrovství světa. Američany skolili v prodloužení

Ve finále hokejového mistrovství světa vyzve Kanadu tým Německa. Němci si zajistili postup do nedělního duelu o zlato - a také medaili z MS po dlouhých 70 letech - dnešní výhrou v semifinále v Tampere nad Američany 4:3 v prodloužení. Kanaďané již odpoledne v prvním semifinálovém utkání zdolali Lotyšsko 4:2.

Tampere (Aktualizováno: 22:29 27. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Němci si zajistili zisk medaile z MS po dlouhých 70 letech

Němci si zajistili zisk medaile z MS po dlouhých 70 letech | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Profimedia

Němci si zahrají finále poprvé v novodobé historii. Výběr USA neuspěl v semifinále potřetí za sebou a celkově již podvanácté od zavedení systému play-off. Zápas o zlato si dosud tato zámořská velmoc nezahrála.

Američané se hned v úvodu dostali do trháku, když v končící čtvrté minutě vedli už 2:0. Němcům se podařilo ještě do první přestávky vyrovnat. Ve druhé třetině vrátil dosud neporaženému výběru USA vedení Michael Eyssimont. Dlouho se zdálo, že jeho gól bude i vítězný, ale 83 sekund před koncem základní doby vyrovnal Marcel Noebels. Postup vystřelil v čase 67:32 svým druhým dnešním zásahem Frederik Tiffels. Třetí asistenci v utkání si u jeho branky připsal Dominik Kahun.

„Věděli jsme, že potřebujeme jednu střelu. Že může stačit jediná střela, abychom vyhráli. A pak jedna taková opravdu přišla. Byl to zlatý gól. Jsme strašně šťastní, že jsme dneska vyhráli. Právě teď prožíváme neuvěřitelné chvíle. Vůbec nemám slov. Ale jsem hrozně hrdý,“ uvedl v rozhovoru pro web Mezinárodní hokejové federace německý útočník Maximilian Kastner.

Finále je na programu v neděli v Nokia Areně v Tampere od 19:20 SELČ. Již ve 14:20 bude vhozeno úvodní buly souboje o bronz mezi zklamanými semifinalisty, v němž se Američané utkají s Lotyši.

Favorizovaný tým USA začal skvěle. Hned po 71 sekundách uklidil kotouč zblízka do branky Alex Tuch po výborné nahrávce Drewa O'Connora. Na konci čtvrté minuty zvýšil Rocco Grimaldi bombou z plné jízdy, když zavěsil z kruhu. Jenže Němci, jejichž sebevědomí notně posílila série pěti výher po úvodních třech vystoupeních na turnaji, v nichž vůbec nebodovali, ani náznakem nerezignovali.

V polovině 11. minuty jim navíc pomohl faulem Patrick Brown. Moritz Seider svou šanci ještě neproměnil, ale pak pálil z pozice mezi kruhy Daniel Fischbuch a clonící Frederik Tiffels poslal Browna předčasně zpátky do hry. Na začátku 17. minuty navíc v dobré pozici zachoval chladnou hlavu Maksymilian Szuber a s pomocí tyčky vyrovnal.

Druhá třetina plná šancí

Ve druhé třetině zkusil štěstí z úhlu Seider, Američany zachránila tyčka. Tuch byl sám před gólmanem, ale utekl mu kotouč. Hned vzápětí se zámořský tým dostal do přečíslení čtyři na tři, Grimaldi nahrával, Dominik Kahun srazil puk holí za záda Mathiase Niederbergera, jenže ačkoliv sudí uznali gól a Američané slavili znovu nabyté vedení, po kontrole videa bylo všechno jinak - kotouč nepřešel brankovou čáru.

Potom pálil nebezpečně Fabio Wagner. Přetahovanou o vedoucí trefu nakonec vyhráli přece jen Američané, byť navrátilec do sestavy Eyssimont uspěl až na čtvrtý pokus: poprvé ho vychytal gólman, následně trefil při dorážce spodní oblouk branky, pak ho zastavila Niederbergerova lapačka, ale jeho důraz poté přece jen slavil úspěch.

Úvod třetí části se nesl ve znamení zvýšené aktivity německého celku v ofenzivě. Ve 46. minutě našel Tiffels pohotovou bekhendovou nahrávkou od zadního hrazení Kahuna, jenž okamžitě pálil z dobré pozice, jenže Casey DeSmith byl připravený.

Rozhodnout muselo prodloužení

Další příležitost měl Maximilian Kastner. Jonas Müller napálil po nahrávce Johna-Jasona Peterky horní tyčku. V 58. minutě měl rozhodnutí na holi Grimaldi, jenže Niederberger ho vychytal. O chvilku později spálil na druhé straně slibnou šanci Nico Sturm.

Němci pak sáhli zhruba 100 sekund před koncem základní hrací doby ke hře bez gólmana a risk se jim rychle vyplatil. V čase 58:37 vyrovnal po závaru v DeSmithově brankovišti Marcel Noebels, když uklidil do odkryté branky kotouč po ráně Leona Gawankeho a Kahunově práci před DeSmithem.

„Sehráli to dobře. Dostali se k dorážkám a pak najednou před jedním z hráčů byla prázdná branka,“ popsal brankář poražených Casey DeSmith.

V prodloužení byli výrazně aktivnější Američané, Niederberger však držel naděje na senzační postup do finále. Po Tiffelsově pokusu měl naopak štěstí DeSmith, když kotouč přistál za jeho zády na horní síťce branky. Při další šanci už ale Tiffels poslal Němce výstavní ranou do horního růžku do finále.

„Postup do finále pro nás znamená něco obrovského. Je to vážně ohromný krok pro celý německý hokej, který nám v naší zemi přinese uznání v médiích a německý hokej díky němu zase pořádně povyroste. Bezpochyby jsme právě tohle potřebovali,“ řekl německý útočník Sam Soramies.

„Tohle vážně štve, když prohrajete takový zápas. Myslím, že máme za sebou výborný turnaj, ale dnes jsme na konci ztratili vedení a přišli o finále. Bronz sice není tou medailí, pro kterou jsme přijeli, ale pořád je to zároveň pěkné ocenění. A byla tady spousta dobrých týmů,“ řekl DeSmith.

Mistrovství světa v hokeji v Tampere - semifinále:
USA - Německo 3:4 v prodloužení (2:2, 1:0, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 2. A. Tuch (O'Connor, Grimaldi), 4. Grimaldi (A. Tuch), 29. Eyssimont (O'Connor, Garland) - 13. Tiffels (Fischbuch, Kahun), 17. Szuber (Sturm, Peterka), 59. Noebels (Kahun, Gawanke), 68. Tiffels (Kahun, M. Müller). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Hribik - Ondráček (oba ČR), Hautamäki (Fin.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 8011.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme