Kanada - Česko 3:1. Hokejisté v posledním zápase skupiny prohráli, ve čtvrtfinále je čeká duel s USA

Čeští hokejisté prohráli na mistrovství světa svůj poslední zápas ve skupině proti Kanadě 1:3. Svěřenci Kariho Jalonena tak postupují do play-off ze čtvrtého místa a ve čtvrtfinále se utkají s USA. Češi prohrávali po gólu Peytona Krebse, ale dokázali vyrovnat díky první brance Martina Kauta na turnaji. Utkání rozhodl ve třetím dějství Tyler Myers, do prázdné brány pečetil Lawson Crous.

Sledovali jsme online Riga (Lotyšsko) (Aktualizováno: 22:01 23. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Kempný v souboji s Peytonem Krebs

Michal Kempný v souboji s Peytonem Krebs | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

Trenérský tým Kariho Jalonena ukázal při výběru brankáře na Karla Vejmelku, což by podle slov asistenta Libora Zábranského mělo znamenat, že gólman Arizony nastoupí od začátku i ve čtvrtfinále.

Kanaďané si chtěli před vyřazovací částí spravit chuť po šokující prohře 2:3 s Norskem. První minuty se tak nesly v duchu aktivity týmu ze zámoří.

Nejnadějnější českou příležitost vypracoval nováček v týmu Radim Zohorna, brankář Montembeault jeho Smejkalem tečovanou střelu ale vyrazil. Na druhé straně zasahoval v nepřehledné situaci před bránou i Vejmelka.

Stoupající tlak ze strany Kanaďanů Vejmelku pořádně zaměstnával a necelou minutu před koncem třetiny vyústil v branku. Po pohledné přesilovkové souhře se otevřela odkrytá brána před Peytonem Krebsem a útočník poslal puk do protipohybu gólmana. Češi šli do kabin s pouhými čtyřmi střelami na branku na kontě, zatímco soupeř jich měl 19.

České zlepšení

Druhou třetinu začal národní tým v naprosto jiném tempu a odměna přišla už po dvou minutách. Jalonenův tým předvedl rychlou a přímočarou akci, Jakub Flek předložil puk Martinu Kautovi a ten chytrým bekhendem vstřelil svůj první gól na turnaji - 1:1.

Za necelou minutu mohlo být otočeno. Montembeaut vytasil skvělý zákrok, puk mu ale vypadl před prázdnou bránu a dorážku Jiřího Smejkala zblokoval na brankové čáře hokejkou jeden z kanadských obránců.

Šance přišla i ve 27. minutě, Radan Lenc trefil ale z dorážky jen tyč. První přesilovka v zápase nabídla aktivním Čechům další příležitost, brankovou konstrukci ale rozezvučil i Michal Kempný.

Rozhodl Myers

Bitva o druhé místo ve skupině se lámala ve třetí třetině. Vyhrané bully před bránou Vejmelky využili Kanaďané vrchovatě a Tyler Myers hbitě prostřelil českou jedničku.

Po nadějném druhém dějství už si Češi hledali šance obtížněji, naopak jedno zakončení za druhým musel řešit Vejmelka.

Závěrečný tlak si národní tým už nevytvořil a při hře bez brankáře navíc přišla chyba rozhodčích, která znamenal třetí branku Kanady. Sudí totiž chybně neodpískali český ofsajd, po kterém hráči přestali hrát, a kuriózní situaci zakončil Lawson Crous do prázdné brány.

Výsledky mistrovství světa v hokeji

Česko - Kanada 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 23. M. Kaut (Flek, T. Dvořák) - 20. Krebs (Glass, Hunt), 45. Myers (J. Quinn, Laughton), 60. Crouse (Laughton). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Štolc (Švýc.) - Synek (SR), Zunde (Lot.). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 6420.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme