Hokejisté Německa nečekaně porazili Švýcarsko 3:1. Lotyši slaví historický postup do semifinále

Hokejisté Německa porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Rize nečekaně Švýcarsko a po výhře 3:1 postoupili do semifinále, v němž se utkají s USA. Svěřenci trenéra Harolda Kreise vyřadili nejlepší tým základní skupiny B. Lotyši poprvé v historii postoupili do semifinále, na domácím ledě v Rize porazili Švédsko 3:1. Reprízu loňské bitvy o zlato zvládli lépe hokejisté Kanady, Finsko porazili 4:1.

Video Riga (Aktualizováno: 22:30 25. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Německa slaví po vítězném zápase

Hráči Německa slaví po vítězném zápase | Foto: Ints Kalnins | Zdroj: Reuters

Do sestavy Švýcarů se oproti závěrečnému zápasu ve skupině vrátily hvězdné posily z NHL v čele s Nico Hischierem a Nino Niederreiterem, opět ale nenastoupil Malgin.

Rozhodující náskok si Němci vypracovali v závěru druhé třetiny, kdy se v rozmezí 36 sekund prosadili útočníci John Peterka a Nico Sturm. Spolehlivý výkon podal brankář Mathias Niederberger, který si připsal 29 úspěšných zákroků. Německo vyhrálo na turnaji pátý zápas za sebou.

Švýcaři podle obránce Dean Kukana rozhodně soupeře nepodcenili. „Víme, jak hrají. Nenastoupili jsme proti nim poprvé. Věděli jsme, co máme čekat, ale prostě jsme nedali góly a sami jsme dostali nějaké hloupé branky. Snažili jsme se ze všech sil,“ dodal devětadvacetiletý bek.

Lotyšská senzace

Hokejisté Lotyšska poprvé v historii postoupili do semifinále mistrovství světa. Svěřenci trenéra Harijse Vitolinše ve čtvrtfinále na domácím ledě v Rize nečekaně porazili Švédsko 3:1. Pobaltská země, která ve skupině premiérově zdolala Čechy, vyzve v sobotním boji o finále Kanadu. Duel se odehraje v Tampere.

Na všech čtvrtečních brankách Lotyšska se asistencemi podílel bývalý útočník Zlína Rihards Bukarts. Gól a nahrávku si připsali Miks Indrašis a Janis Jaks. Lotyši vstřelili rozhodující dvě branky ve třetí třetině, do níž vstupovaly týmy za stavu 1:1.

Švédové se mezi nejlepší čtyři na mistrovství světa naposledy probojovali v roce 2019. Favorit v závěru risknul hru bez brankáře, ale překvapivé vyřazení neodvrátil.

Kanadská náprava

Kanaďané skórovali v každé třetině a na začátku třetího dějství měli k dobru tříbrankový náskok. Mezi střelce se zapsali Jack Quinn, Samuel Blais a Michael Carcone.

Gólman vítězů Samuel Montembeault inkasoval až při hře domácích bez gólmana v končící 57. minutě, kdy ho připravil o nulu Teemu Hartikainen, postup zámořského týmu pak pojistil kapitán Tyler Toffoli.

VÝSLEDKY MISTROVSTVÍ SVĚTA V HOKEJI

Švýcarsko - Německo 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 21. Siegenthaler (Fiala, Kukan) - 7. Kastner (Wissmann, J. Müller), 38. Peterka (Kahun, Gawanke), 39. Sturm (Stachowiak, J. Müller). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Ansons - Zunde (oba Lot.), Hautamäki (Fin.). Vyloučení: 4:2, navíc Seider (Něm.) 5 min. a do konce utkání: Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 2896.

Švédsko - Lotyšsko 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 30. Liljegren (Raymond, A. Lindholm) - 13. Ločmelis (Rihards Bukarts, Cibulskis), 46. Indrašis (Rihards Bukarts, Jaks), 54. Jaks (Indrašis, Rihards Bukarts). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), MacFarlane - Davis (oba USA), Mackey (Kan.). Vyloučení: 2:4, navíc M. Dzierkals (Lot.) 5 min a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 9200.

Finsko - Kanada 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 57. Hartikainen (Rantanen, M. Lehtonen) - 8. J. Quinn (Crouse), 31. Blais (Neighbours, Barron), 43. Carcone (Weegar, Middleton), 58. Toffoli. Rozhodčí: Holm (Švéd.), Hribik - Hynek (oba ČR), Briganti (USA). Vyloučení: 1:4. Bez využití. Diváci: 11 529.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme