Zvažujeme bojkot her v Paříži, přiznává předseda lotyšského olympijského výboru Tikmers

Lotyšsko zváží bojkot olympijských her v roce 2024, pokud na ně pojedou sportovci z Ruska a Běloruska. Situace se vyostřila po nedávném naznačení předsedy Mezinárodního olympijského výboru, že se hledá způsob, jak sportovce z Ruska a Běloruska na hry vrátit. K situaci se vyjádřil i bývalý ukrajinský boxer Vladimir Kličko.

Riga Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní olympijský výbor a jeho představitelé, Thomas Bach a Samuel Schmid

Situace kolem účasti sportovců z Ruska a Běloruska na olympijských hrách se neustále řeší | Zdroj: Reuters

Stanislav Pozdňakov, který vede Ruský olympijský výbor, minulý týden naznačil, že se hledá způsob, jak Rusy do soutěží vrátit. „To není nic k jednání,“ odpověděl ve svém prohlášení Mezinárodní olympijský výbor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si vývoj situace ohledně možného startu ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách

Zároveň ale jeho asijská odnož naznačila, že pokud by sportovci z Ruska a Běloruska splnili podmínky, mohli by v Asii závodit. A to vzbudilo vlnu nevole.

Pokud by se olympijské hry konaly teď a měli by se jich účastnit sportovci z Ruska a Běloruska, tak myslím, že by Lotyšsko ty své neposlalo. Otázkou je, jak tomu bude za rok a půl, to je těžké předpovídat. Společně ale doufáme, že až válka skončí, Ukrajina vyhraje, bude nová situace a nová pravidla. V takovém případě se budou moci lotyšští sportovci zúčastnit olympijských her,“ řekl předseda lotyšského olympijského výboru Žoržs Tikmers.

Pohled ruské strany

Kompletní bylo Rusko naposledy na svých domácích zimních olympijských hrách v Soči 2014.

Po odhalení státem organizovaného dopingového systému byla jeho výprava buď omezená, nebo sportovci z Ruska startovali pod neutrální vlajkou, případně vlajkou svého olympijského výboru. Po agresi na Ukrajině byli z většiny mezinárodních soutěží vyřazeni.

Výkony sportovců a týmů a stejně tak i svazů, které je na to připravují – na tom přeci záleží. Ne na barvě pleti nebo náboženství. Na tom nezáleží, je to o sportu. Chci znovu zdůraznit, že všechny pokusy vytlačit naši zemi z mezinárodního sportu jsou odsouzeny k neúspěchu. Tohle by měli pochopit ti, co vyzývají k vyšším morálním principům a nezávislosti sportu na politice, říká mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Nevole sportovců

Jako první se proti Bachovu návrhu nechat ruské sportovce závodit v Asii, postavil bývalý ukrajinský boxer Vladimir Kličko, který Bachovi nahrál vzkaz před polorozpadlým panelovým domem.

Rusové už jsou olympijskými šampiony ve zločinech proti civilistům. Mají zlato v deportaci dětí a znásilňování žen. Nemůžete na to dát olympijské symboly, protože byste tím vyjádřil souhlas s touto válkou. Nedělejte to, nebo zradíte duch olympijských her,“ vyjádřil se ukrajinský sportovec.

Olympijské hry v Paříži začnou za necelý rok a půl, kvalifikace jednotlivých soutěží startují ve většině sportů v tomto roce.

Martin Charvát, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme