Americký fotbal je o krok blíž olympiádě, splnil kritéria pro plné uznání mezinárodním výborem

Americký fotbal udělal ve středu předposlední krok k tomu, aby se dostal do programu olympijských her, když získal souhlas výkonné rady Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Na letních hrách by se tak mohl v roce 2028 v Los Angeles objevit ve svém bezkontaktním formátu zvaným flag football.

Laussanne (Švýcarsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kruhy

Olympijské kruhy | Zdroj: Reuters

Výkonná rada Mezinárodního olympijského výboru dala americkému fotbalu zelenou. O tom, zda se sport objeví na hrách v Los Angeles, tak rozhodne zasedání všech členů MOV. Americký fotbal by se tak dostal na olympijské hry v roce 2028 jako jeden ze sportů přidaných místními organizátory.

Rusko jako agresor? Může to být mýlka, řekl Svoboda z komise sportovců. Za svoje výroky čelí kritice

Číst článek

„Výbor o tom bude rozhodovat na říjnovém zasedání v Bombaji. Mezinárodní federaci amerického fotbalu bylo uděleno prozatímní uznání už v roce 2013, teď prokázala, že splnila veškerá nezbytná kritéria pro získání plného uznání,“ řekl mluvčí MOV Mark Adams.

Mezi zmíněná kritéria patří nezávislost, univerzálnost, samostatnost vedoucího orgánu a existence minimálně 50 přidružených národních federací z nejméně tří kontinentů, které vykonávají trvalou činnost.

Mezinárodní federace amerického fotbalu IFAF v současnosti zastřešuje 74 národních federací z pěti kontinentů, které registrují celkem 4,8 milionu sportovců.

Pokud se MOV rozhodne ve prospěch amerického fotbalu, fanoušci ho v Los Angeles neuvidí ve stejné podobě, jako se hraje například v americké NFL. Půjde o verzi zvanou flag football.

Flag football, v překladu vlajkový fotbal, je bezkontaktní varianta amerického fotbalu hraná v týmech po pěti, ve které hráči soupeře neoberou o míč tím, že ho složí k zemi, musí mu strhnout látkovou vlajku, která je suchým zipem připevněná na opasku každého hráče.

Mezinárodní federace amerického fotbalu pořádá od roku 2022 v této disciplíně mistrovství světa. Nejúspěšnějšími týmy jsou USA (5 zlatých a 1 stříbrná medaile) a Rakousko (3 zlaté a 1 stříbrná medaile). Ženské kategorii vládnou Mexičanky a Američanky.

„Děkujeme sportovnímu oddělení MOV za to, jak bylo důkladné i nápomocné v průběhu procesu hodnocení. Pokud jde o hlasování na říjnovém zasedání, jsme optimističtí. Jsme i nadále odhodláni neustále vyhodnocovat, jak se můžeme zlepšovat ve prospěch našich sportovců a našeho sportu, který pokračuje v rychlém růstu po celém světě,“ vzkázal Pierre Trochet, šéf IFAF.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme