Proti Rusům na olympiádě není striktně ani americký výbor. V první řadě chce být ale solidární s Ukrajinou

Olympijský a paralympijský výbor Spojených států amerických (USOPC) není striktně proti účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách 2024 v Paříži. Jeho nový prezident Gene Sykes sice vyjádřil podporu okupované Ukrajině, ale také nechal dveře otevřené, aby v Paříži mohli závodit „skutečně neutrální“ sportovci z Ruska a Běloruska. Američané žádají jasné podmínky pro neutralitu, které by museli splnit.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kruhy před Hotel de Ville v Paříži

Olympijské kruhy před Hotel de Ville v Paříži | Foto: Gonzalo Fuentes | Zdroj: Reuters

„Ačkoliv se debata časem posunula, naše pozice nikoliv. V první řadě jsme solidární s lidmi a sportovci na Ukrajině,“ uvedl Sykes na čtvrtečním jednání, o němž informovala agentura Reuters.

Český olympijský výbor sestavil komisi. Chce najít argumenty proti startu ruských sportovců v Paříži

Číst článek

Na rozdíl od Ukrajiny a řady dalších zemí, které vzhledem k pokračující válce odmítají účast jakýchkoliv ruských a běloruských sportovců pod pěti kruhy, je vstřícnější k úvahám Mezinárodního olympijského výboru (MOV) o návratu vybraných Rusů a Bělorusů na mezinárodní sportovní scénu včetně OH.

„Chtěli bychom povzbudit MOV v hledání procesu, který by zachoval současné sankce a zajistil, že by byli vítáni v soutěžích jen opravdu neutrální sportovci, kteří jsou čistí,“ uvedl.

USOPC chce počkat, až MOV stanoví kritéria neutrality. Do té doby by podle americké strany měly platit současné sankce, které ruské a běloruské sportovce vylučují z mezinárodních soutěží ve většině odvětví.

„Co bude neutralita opravdu znamenat, jaké budou její podmínky?“ uvedl Sykes.

Při debatách se sportovci a dalšími lidmi ze sportovního prostředí podle něj převažovala ambice utkat se v Paříži s těmi nejlepšími.

„Hodně lidí nám řeklo, že se touží utkávat s těmi nejlepšími sportovci na světě, ale jen pokud to může být způsobem, který zaručuje bezpečnost a fair play. Existuje velmi reálná obava, a dokonce skepse, jestli je takové podmínky možné splnit,“ dodal šéf amerických olympioniků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme