Bronz se zlatou příchutí. Pro Lindsey Vonnovou bylo loučení s olympijským sjezdem velmi emotivní

Nejúspěšnější lyžařka historie, co do počtu vítězných závodů ve Světovém poháru, se s olympijským sjezdem rozloučila třetím místem. Pro Američanku Lindsey Vonnovou byl závod v Pchjongčchangu hodně emotivní, a přestože patřila mezi favoritky na zlatou medaili, nadšená byla i z bronzu.

Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká lyžařka Lindsey Vonnová

Americká lyžařka Lindsey Vonnová | Zdroj: Reuters

„Hodně to pro mě znamená, viděla jsem tady hodně amerických vlajek a to jsme v Jižní Koreji a domů to máme dost daleko. To je právě ta výjimečnost olympijských her a speciální duch soutěží,“ potěšila Američanku nepřehlédnutelná skupina fanoušků. 

Hněv fanoušků, slzavá omluva. Korejskou petici za vyloučení rychlobruslařek podepsalo půl milionu lidí

Číst článek

Ti, oblečeni v barvách Spojených států, chtěli místo hokejového čtvrtfinále s Českem vidět právě legendu sjezdového lyžování. 

Lindsey Vonnová byla na olympiádě poprvé už v roce 2002 v Salt Lake City, když v 17 letech skončila šestá v kombinaci. Osm let poté ovládla sjezd ve Vancouveru a za dalších osm let přidala bronz v Jižní Koreji.

„Olympijské hry mně budou moc chybět. Miluju závody, ten okamžik, když jste ve startovní bráně pod obrovským tlakem. Cítíte, jako byste se dusili a pak se vrhnete dolů s nadějí na medaili. Strašně mi to bude chybět. Přála bych si, abych mohla dál lyžovat a aby mě tělo tak nebolelo,“ připomíná Vonnová sérii zranění, která ji doprovázela v posledních letech.

Ve 33 letech už je její tělo extrémní zátěží dost opotřebované, a tak přestože ještě se závoděním nekončí, na olympiádu v roce 2022 se nechystá.

Medaile pro dědu

„Cítím se šťastná, že jsem ze sebe dokázala dostat to nejlepší a mám medaili ve svém posledním olympijském sjezdu, to je pro mě hodně speciální. Jsem na stupních vítězů, jsem moc štastná,“ povídala americká lyžařka po závodě v Pchjongčchangu se slzami v očích.

Její nával emocí měl i trochu jiný rozměr. Medaili chtěla vybojovat i pro svého dědu, který v listopadu zemřel.

„To si pak člověk uvědomí, jak je život krátký a přeje si strávit co nejvíc času s rodinou. Proto jsem moc ráda, že tu byli moji nejbližší. To pro mě znamená všechno,“ dodala Vonnová.

Lindsey Vonnová tak už pravděpodobně další olympijskou medaili nepřidá, i když ji hned ve čtvrtek čeká kombinace, do slalomové části totiž půjde skoro bez tréninku. Ve Světovém poháru ale ještě jednu velkou metu pokořit může. Zatím Američanka vyhrála 81 závodů a víc vítězství, tedy 86, už má jen další legenda, Švéd Ingemar Stenmark.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme