Biatlonový svaz řeší, co dál. 'Markéta je budoucnost,' říká trenér Rybář o Davidové

Málokdo jim po celkem protrápené sezóně a bez Gabriely Koukalové věřil, ale čeští biatlonisté přece jen přiletěli z olympijských her se dvěma medailemi. A teď už můžou uvažovat nad tím, co dál.

Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biatlonistka Markéta Davidová při střelbě během ženské štafety.

Markéta Davidová na olympijských hrách v Pchjongčchangu. | Foto: Pavel Lebeda | Zdroj: ČOV

Cenný kov získal i sedmadvacetiletý Michal Krčmář, kterého pravděpodobně uvidíme i na příštích hrách v Pekingu, ale co další?

Druhá z biatlonových medailistek, devětadvacetiletá Veronika Vítková, už zapochybovala, že vydrží čtyři roky. Jaroslav Soukup uzavírá kariéru, 35 let je i Michalu Šlesingrovi, o dva roky méně Ondřeji Moravcovi.

Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu skončily, štafetu přebírá Peking

Číst článek

„Klukům už je hodně přes třicet, takže samozřejmě ani zdraví už není, co bývalo,“ řekl Radiožurnálu jeden z českých trenérů Michael Málek.

„Musíme koukat dopředu. Jsou tam šikovní junioři. Tenhle tým musíme doplnit z mladých závodníků, kteří teď přišli z juniorské kategorie. Myslím, že čtyři roky do další olympiády jsou dlouhá cesta. Pro sportovce dost tvrdá cesta a bude třeba makat, ale je vidět, že pořádnou dřinou se tam můžou dostat.“

Kdy se podle něj začne projevovat boom dětí, které začaly s biatlonem po nedávných velkých úspěších Koukalové a spol.?

Český bojkot Světového poháru v Ťumeni. Biatlonisté nepojedou do dopingem zmítaného Ruska

Číst článek

„Malé náznaky tam už jsou, ale že bychom teď měli tolik juniorů, že bychom si mohli vybírat, to si nemyslím. Ještě to tři, čtyři roky bude trvat. Víc talentů budeme mít spíš až po další olympiádě," předpovídá Málek.

Budoucnost českého biatlonu

Jeden velký talent se ukázal už na hrách v Koreji - jednadvacetiletá juniorská mistryně Evropy Markéta Davidová si na nich zajela zatím životní 15. místo.

„Markéta je asi budoucnost českého biatlonu. Byl bych rád, kdyby to dokázala správně uchopit a vydržela potom co nejdéle,“ doufá šéftrenér Ondřej Rybář.

A jak je to s největší hvězdou českého biatlonu posledních let Gabrielou Koukalovou, která korejské hry musela oželet kvůli poraněným lýtkům? 

„Zatím není nic nového,“ odpovídá Radiožurnálu předseda svazu Jiří Hamza. „Gabča se zkrátka musí dát do kupy a není vyloučené, že se vrátí jako Kuzminová a že bude startovat za čtyři roky na olympiádě v Pekingu,“ naráží na slovenskou reprezentantku Anastasii Kuzminovou, která má za sebou dvě mateřské přestávky a ve sbírce šest olympijských medailí.

„Jsme domluvení, že se Gabriela v březnu sejde s lékařem Pavlem Kolářem a že se to začne řešit dál,“ dodává Hamza.

Zbytek reprezentačního týmu ještě v této sezóně čekají dva Světové poháry ve Skandinávii, v té příští jeden těsně před Vánocemi i doma v Novém Městě na Moravě.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme