Český bojkot Světového poháru v Ťumeni. Biatlonisté nepojedou do dopingem zmítaného Ruska

Čeští biatlonisté se nezúčastní březnového finále Světového poháru, které Mezinárodní biatlonová federace IBU navzdory dopingovému skandálu v Rusku ponechala v Ťumeni. Po skončení olympiády v Pchjongčchngu to uvedli šéf svazu Jiří Hamza a šéftrenér Ondřej Rybář.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongjang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští biatlonisté zakončují olympijské hry ve štafetě

Čeští biatlonisté zakončují olympijské hry ve štafetě | Foto: Pavel Lebeda | Zdroj: ČOV

„I za cenu nějakých obětí jsme se nějak vyhranili, a kdybychom teď z toho názoru odešli, tak by to nebylo ono," řekl Hamza novinářům. „Pokud jste o něčem přesvědčeni, že to není správné, tak ten postoj by si člověk měl zachovat," dodal Rybář.

'Hledám slušná slova... Pokazil jsem to,' říkal Soukup po pokažené štafetě. Po sezoně končí s kariérou

Číst článek

Češi nesouhlasí s tím, že vedení federace IBU během her potvrdilo, že se finále seriálu, které je na pořadu od 22. do 25. března, v Ťumeni uskuteční.

A to přesto, že Rusko má za sebou rozsáhlý dopingový skandál ze Soči a nefunkční antidopingovou organizaci, která nedostala od agentury WADA zelenou provádět testy.

Podle Hamzy nepojedou do Ťumeně ani Kanaďané a Američané. „Drží se koalice ze začátku. Francouzi pojedou, protože Martinovi Fourcadeovi jde o vítězství v SP. To je rozhodnutí každého. My si chceme zachovat vlastní tvář," řekl Hamza.

Mistrovství zrušeno, Světový pohár nikoliv

Češi v čele s Hamzou a Michalem Šlesingerem hlasitě vystupují v boji proti užívání zakázaných látek a tlačí na biatlonovou federaci IBU, aby byla v tomto směru důslednější.

Už během her kritizoval IBU za zachování finále v Ťumeni Švéd Sebastian Samuelsson, stříbrný olympijský medailista ze stíhačky a zlatý ze štafety mužů.

Švédové ovládli biatlonovou štafetu, z českého vedení v polovině zbylo sedmé místo

Číst článek

„Doufám, že víc sportovců vystoupí a řekne, že bychom tam neměli jet," řekl agentuře Reuters s tím, že švédský svaz podle něj zvažuje bojkot těchto závodů.

Neúčastí ve finále sezony si můžou Češi pohoršit v hodnocení národů, na základě kterého získávají počty startujících ve Světovém poháru.

„Můžeme přijít o kvótu, ale kdyby všichni zavírali oči, nikdy nic nezměníte. Nechceme, aby naše práce vyšla vniveč, protože na nás hodí stín dopingové aféry v jiném národu, který za to není ani potrestaný. A myslím, že by k tomu tak měli přistoupit všichni, protože to špiní náš sport a ve finále to odnesou lidi, kteří to dělají poctivě,“ myslí si Rybář.

V závěru Světového poháru se tak biatlonisté, například stříbrný medailista z Pchjongčchangu Michal Krčmář a bronzová Veronika Vítková, představí začátkem března na závodech v Kontiolahti a poté ještě v Oslu.

V Ťumeni se mělo v roce 2021 uskutečnit biatlonové mistrovství světa. Mezinárodní federace IBU však i pod tlakem závodníků před loňským světovým šampionátem rozhodla, že volbu pořadatele z roku 2016 prohlásí za neplatnou a hostitel se bude vybírat znovu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme