Druhý zlatý den Ester Ledecké. Vše o senzačním českém úspěchu na jednom místě

Ester Ledecká získala pro Česko na olympijských hrách v Pchjongčchangu obě zlaté medaile. Po jejím šokujícím triumfu v lyžařském super-G přišlo již méně překvapivé, avšak stále velmi ceněné zlato i v její tradiční disciplíně - paralelním obřím slalomu na snowboardu. Všechny články serveru iROZHLAS.cz jsme pro vás dali dohromady.

Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká a její dvě olympijská zlata

Ester Ledecká a její dvě olympijská zlata | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Druhý velký den na olympijských hrách začal pro Ester Ledeckou někdy po jedné hodině ranní českého času. Nejdříve potřebovala postoupit z kvalifikace do hlavní soutěže, což se jí podařilo s přehledem.

V 5.30 se jí postupně podařilo vyhrát i osmifinálovou, čtvrtfinálovou, semifinálovou i finálovou jízdu. Vítězstvím se zapsala do historie, stala se totiž první sportovkyní v historii olympijských her, která dokázala na jedněch hrách vyhrát dvě různé disciplíny.

Na finálovou jízdu Ledecké se můžete podívat buď ve videu níže, anebo ve fotogalerii.

Po závodě měla pochopitelně velmi dobrou náladu, v mix zóně po olympijském závodě přivítala reportéra Radiožurnálu Jakuba Marka radostně: „Dobré ráno. Jak se máte? Já se mám skvěle.“ V prvním rozhovoru po závodě dále nezapomněla poděkovat svým rodičům.

„Mamce děkuju za to, že byla tak odvážná a přiletěla, i když se strašně bojí letadel. Strašně si toho vážím a celou cestu zpátky ji budu držet za ruku, aby to zvládla,“ slibovala.

'Pořád by trénovala'

Po závodě se o Ester a její jízdě vyjádřil i její trenér Tomáš Bank: „Nejdůležitější důvod je, že strašně maká a navíc ji to baví. Užívá si každý trénink, nejradši by trénovala pořád, což samozřejmě taky nejde.

Zlatá jízda v super-G minulou sobotu byla blesk z čistého nebe, druhé vítězství znamenalo vstup do historie. V obou případech na Ledeckou reagovaly média i sociální sítě. Přirovnaly ji k nadčlověku, legendě či ženské verzi Chucka Norrise. 

Nedlouho po závodě, oslavách a dalších radostech se potvrdila již předem relativně očekávaná informace. Dvojnásobná zlatá medailistka z Pchjongčchangu ponese na závěrečném ceremoniálu českou vlajku.

Po příletu do České republiky ji navíc s dalšími medailisty čeká podobná oslava, jakou měli před dvaceti lety hokejisté po vítězství na turnaji století v Naganu. Oficiální přijetí Ledecké, ke které se připojí stříbrná Martina Sáblíková, připravuje vedení hlavního města. Odehraje se během pondělního odpoledne mezi čtvrtou a pátou hodinou.

Právě o podobnosti mezi dvojnásobně zlatou Ledeckou a zlatým Naganem se zamýšlel Jan Suchan z Radiožurnálu.

Během dne se Ledecká s reportérem Jakubem Markem potkali ještě jednou. Tentokrát z ní dostal více, po slavnostním ceremoniálu už byla v klidu, na krku se jí vyjímaly obě zlaté medaile.

Dvoustovkou pro medaili

V rozhovoru prozradila mimo jiné i to, že se kvůli ní ceremoniál o deset minut postunul: „Vůbec jsme nestíhali. Celou dobu jsme jeli s policajty tak dvoustovkou. Já jsem se u toho snažila namalovat, takže podle toho vypadám."

Na závěr přišla na řadu i řeč čísel. Podle sázkových kanceláří byl právě paralelní obří slalom na snowboardu událostí, na kterou čeští sázkaři vsadili čtyři miliony korun. Z dat dále vyplynulo, že více peněz se v Česku protočilo jen na hokejovém olympijském turnaji.

Mezi dalšími bookmakeři vypsali sázky, zda se Ledecká nezúčastní letních olympijských her a zda nebude na příštích zimních hrách soutěžit v další disciplíně.

Zkrátka nepřišel ani vrchní krejčí zlaté šampionky. Firma Don Quiet Iva Tichého obléká českou sjezdařskou reprezentaci, v jeho kombinéze si dojela Ester Ledecká v super-G pro zlatou medaili. Možná právě on mohl za tu jednu setinu sekundy, která Ledecké pomohla k senzačnímu prvenství.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme