Lyžařský maraton vyhrál Fin Niskanen. Jakš měl v závěru víc sil než soupeři a dojel osmý

Finský lyžař Iivo Niskanen vyhrál na olympijských hrách běh na 50 kilometrů klasickou technikou a na nejdelší trati vybojoval pro svou zemi první zlato od roku 1960. Stříbro a bronz získali Rusové Alexandr Bolšunov a Andrej Larkov. Martin Jakš obsadil osmé místo a zaznamenal nejlepší individuální výsledek pod pěti kruhy v kariéře. Norové vyšli poprvé v Pchjongčchangu bez medaile.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžec na lyžích Martin Jakš na olympiádě v Pchjongčchangu

Běžec na lyžích Martin Jakš na olympiádě v Pchjongčchangu | Foto: Carlos Barria | Zdroj: Reuters

Rusové v čele s Alexandrem Legkovem zcela ovládli stupně vítězů na padesátce v Soči, ale dopingový skandál jim nedovolil v Koreji medaile obhajovat. S podstatně omlazeným týmem však opět bojovali o zlato a málem se jim to povedlo.

'Jsem strašně naštvaná a zklamaná.' Skikrosařka Kučerová těsně vypadla ve čtvrtfinále

Číst článek

Zabránil jim v tom jen šestadvacetiletý Fin Niskanen, který má doma čtyři roky staré zlato z týmového sprintu a teď i nejcennější běžeckou medaili.

Ve třetím ze šesti okruhů vyrazili dopředu Niskanen a Kazach Alexej Poltoranin, který se snažil navázat na slavného krajana Vladimira Smirnova. Ten získal v roce 1994 v Lillehammeru na padesátce dosud jediné zimní zlato pro Kazachstán.

Za nimi se vydal v sólové stíhací jízdě Bolšunov. Pole se hodně roztrhalo a tempu nestačili ani favorité jako Nor Martin Johnsrud Sundby a Švýcar Dario Cologna.

Poltoranin, který v této sezoně vyhrál dvě klasické patnáctky v Planici a ve Val di Fiemme, v Koreji šetřil síly na závěrečný závod a jel jen sprinty a štafetu. Tempo ale přepálil a v závěru se propadl až na patnácté místo.

Týmovou soutěž sdruženářů vyhráli Němci, Češi skončili sedmí. 'Bude to zkušenost,' říká Portyk

Číst článek

Bolšunov se zavěsil za Niskanena a vzhledem k tomu, že v Koreji získal už dvě stříbra a bronz ze sprintu a ze štafety, měl být ve finiši rychlejší.

Jenže Fin si v předposledním okruhu vyměnil lyže, ve sjezdech mu jely očividně lépe a Bolšunov souboj o zlato vzdal ještě před stadionem. V cíli zaostal o osmnáct sekund, jeho krajan Larkov si o více než dvě minuty později dojel pro bronz.

Nejlepší z českých běžců Jakš se po většinu závodu pohyboval kolem dvacátého místa, ale v závěru měl víc sil než soupeři před ním. Osmým místem o jednu příčku vylepšil svůj výsledek ze skiatlonu. Až za ním doběhli například hrdina první poloviny závodu Poltoranin nebo zlatý z patnáctky Cologna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme