Stříbrná Martina. Sáblíková vybojovala v závodě na 5000 metrů druhé místo

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala v závodě na 5000 metrů stříbro a získala pro Česko čtvrtou medaili. Zlato má Nizozemka Esmee Visserová, bronz bere Ruska Natalja Voroninová.

Kangnung (Aktualizováno: 13:24 16. 2. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková vybojovala na pětikilometrové trati stříbrnou medaili.

Martina Sáblíková vybojovala na pětikilometrové trati stříbrnou medaili. | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Zranění během přípravy a smutek ze čtvrtého místa v závodě na 3000 metrů. Tak vypadaly hlavní momenty olympijské sezony Martiny Sáblíkové před pátečním závodem na 5000 metrů.

„Brečela tři dny, stačilo se o tom jen zmínit. Bylo to hodně emotivní, protože jsme věřili, že by třeba mohl být bronz, a nebyl,“ popsal Radiožurnálu trenér Petr Novák, v jakém psychickém stavu byla Martina Sáblíková po svém prvním závodu v Pchjongčchangu.

Dvaadvacetiletá Nizozemka Visserová jela ve čtvrté rozjížďce a časem 6:50,23 o více než dvě sekundy překonala rekord dráhy, který loni vytvořila Sáblíková při svém už devátém vítězství na mistrovství světa na této trati.

Sáblíková, která na 5000 metrů triumfovala ve Vancouveru i v Soči, nastupovala stejně jako na trojce až v poslední dvojici. Věděla tak, jaký bude potřebovat čas. V polovině trati byla jen desetinu za Visserovou, ale pak za ní začala zaostávat. V cíli ji od zlata dělilo 1,62 sekundy. Všechny další soupeřky však jasně porazila, včetně Rusky Natalji Voroninové, která se za ní ve dvojici vyvezla k překvapivému bronzu.

Dlouholetá královna dlouhých tratí měla šanci zvýraznit už tak velký zápis v olympijské historii. Jako první Češka mohla získat tři zlaté medaile z jedné disciplíny. Nakonec ale na třetí zlato za sebou nedosáhla a oštěpaři Janu Železnému, který získal tři zlaté medaile po sobě, se nevyrovnala. Přesto je pro českou rychlobruslařku stříbrná medaile v těžké sezoně komplikované nepříjemným zraněním velký úspěch.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:

Rychlobruslení:

Ženy - 5000 m:
1. Visserová (Niz.) 6:50,23, 2. Sáblíková (ČR) 6:51,85, 3. Voroninová (OSR) 6:53,98, 4. Van der Weijdenová (Niz.) 6:54,17, 5. Blondinová 6:59,38, 6. Weidemannová (obě Kan.) 6:59,88, 7. Zujevová (Běl.) 7:04,41, 8. Pechsteinová (Něm.) 7:05,43, 9. Ošigiriová (Jap.) 7:07,71, 10. Peetersová (Belg.) 7:10,26.

pka, sam, tat, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme